Ce se dă de pomană de Acoperământul Maicii Domnului. Pe 1 octombrie se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 29 iun 2023, 02:20

De Acoperământul Maicii Domnului se dau de pomană alimente pentru cei adormiți 

Sursa: unsplash

Acoperământul Maicii Domnului este o altă sărbătoare dedicată Maicii Domnului, pe 1 octombrie fiind cinstit Sfântul ei Acoperământ. Iată ce se dă de pomană în această zi sfântă.

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului în fiecare an, pe data de 1 octombrie. Este o sărbătoare cu o semnificație aparte, o zi de post și rugăciune. Ce pot credincioșii să dea de pomană de Acoperământul Maicii Domnului?

Acoperământul Maicii Domnului 2022. Ce se dă de pomană pe 1 octombrie? 

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare care o are în centrul ei pe Maica Domnului. Este un moment în care credincioșii se roagă pentru iertarea păcatelor, dar își amintesc și de cei trecuți la cele veșnice. Pe lângă rugăciunile pe care le înalță pentru cei adormiți, credincioșii pot da de pomană anumite alimente pentru sufletul acestora.

Pentru că se spune că pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, este bine ca toți credincioșii să postească pentru a fi feriți de rele, de boli și a avea parte de noroc, în această zi este bine să se dea de pomană doar alimente de post.

Mai exact, cei care vor să dea de pomană în această zi sfântă pot alege preparate care să nu conțină ouă, lapte, unt, carne sau brânză. De obicei, de Acoperământul Maicii Domnului se împart plăcinte de post cu mere sau dovleac, special pregătite de gospodine pentru această zi de sărbătoare. Mai pot fi date de pomană fructe și legume proaspete, colivă, colaci și cozonaci de post, dar și alte preparate care să nu conțină alimente de dulce.

În momentul în care dau de pomană alimente pentru sufletul celor adormiți, credincioșii trebuie să ofere și o lumânare aprinsă. În plus, se spune că pomana este primită doar dacă este oferită din suflet, fără laudă. 

Citeste si: Acoperământul Maicii Domnului 2022. Ce nu ai voie să faci pe 1 octombrie. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendar

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Care este semnificația sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului?

În calendarul creștin ortodox există mai multe sărbători dedicate Fecioarei Maria, iar una dintre ele este cea cunoscută sub denumirea de Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoare pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 1 octombrie.

În fiecare an, la început de octombrie, creștinii ortodocși își amintesc de minunea petrecută într-o biserică din cartierul Vlaherne din Constantinopol. Acela a fost momentul în care Maica Domnului li s-a arătat credincioșilor strânși să se roage, aceștia temându-se de invazia barbară. Cei prezenți au putut să o vadă pe Maica Domnului stând în văzduh și rugându-se. În acel moment, credincioșii s-au minunat și au simțit protecția divină.

Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare închinată Fecioarei Maria 
[Sursa: captura youtube]

Citeste si: Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Pe ce dată pică sărbătoarea în 2022

Ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă de Acoperământul Maicii Domnului?

Încă din cele mai vechi timpuri, credincioșii obișnuiesc să respecte o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului.

Una dintre superstiții spune că părul nu ar trebui tuns în această zi și că cei care vor face acest lucru vor avea parte de ghinion.

La sate, oamenii obișnuiau să stropească vitele cu apă sfințită de Acoperământul Maicii Domnului, crezând că în acest fel vor fi ferite de rele. 

Se mai spune că fetele care își doresc să aibă o căsnicie fericită ar trebui să fie împodobite de nuntă în această zi sfântă.