Ce se dă de pomană de Buna Vestire 2022. E dezlegare la pește pe 25 martie

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 25 mar 2022, 07:38

De Buna Vestire se împart pachete cu alimente 

Sursa: pexels

Buna Vestire pică pe 25 martie 2022. Iată ce se dă de pomană de Buna Vestire, ziua în care credincioșii ortodocși au dezlegare la pește.

La fel ca în fiecare an, sărbătoarea Bunei Vestiri pică pe data de 25 martie. Astfel, cu această ocazie, creștinii ortodocși obișnuiesc să împartă pachete cu alimente în memoria celor adormiți. Ce se dă de pomană de Buna Vestire 2022? Iată ce este bine să împartă credincioșii în această zi sfântă.

Buna Vestire 2022. Ce se dă de pomană pe 25 martie 2022? 

Buna Vestire 2022 este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul creștin ortodox. În fiecare an, această sărbătoare pică pe 25 martie, în Postul Paștelui.

Este una dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria. De Buna Vestire, Fecioara Maria a primit vestea că îl va aduce pe lume pe Mesia, veste care i-a fost adusă de Sfântul Arhanghel Gavriil.

Fiind una dintre sărbătorile importante din Postul Paștelui 2022, credincioșii o respectă în fiecare an cu sfințenie. Pe lângă tradițiile și obiceiurile de care țin cont credincioșii, a devenit o obișnuință ca de Buna Vestire să se împartă alimente pentru sufletul celor adormiți.

Se spune că de Buna Vestire este bine să se dea de pomană colivă, colaci și prăjituri de post, dar și preparate din pește. Cei care vor să dea de pomană pe 25 martie 2022 nu trebuie să piardă din vedere un aspect foarte important. Mai exact, deși Buna Vestire este o sărbătoare importantă, iar credincioșii au dezlegare la pește în această zi, rigorile postului trebuie în continuare respectate, astfel că nu pot fi date de pomană alimente de dulce. 

De Buna Vestire se pot împărți pachete cu bucate de post, legume și fructe proaspete, dar și cu preparate din pește, având în vedere că este una dintre zilele în care se face dezlegare la pește. Pachetele se duc la biserică pentru a fi sfințite de preot, iar mai apoi se oferă în special celor sărmani, alături de o lumânare aprinsă.

Citeste si: Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022. Zilele când se mănâncă pește și data exactă când începe Postul Mare

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Dezlegare la pește de Buna Vestire 2022. De ce este important să se mănânce pește pe 25 martie? 

Postul Paștelui este unul dintre cele mai stricte de peste an, astfel că cei care se hotărăsc să îl țină știu că există doar două dezlegări la pește, pe 25 martie, de Buna

Vestire, dar și în Duminica Floriilor. 

Astfel, pentru că de Buna Vestire este dezlegare la pește, credincioșii sunt îndemnați să consume preparate care să conțină pește. Se spune că cei care mănâncă pește în ziua de Buna Vestire vor avea parte de noroc și în perioada următoare se vor strecura printre probleme cu rapidiate, asemenea peștelui care înoată în apă. În plus, se spune că cei care respectă tradiția și mănâncă pește de Buna Vestire vor fi protejați de rele și de boli întregul an.

O altă tradiție îi îndeamnă pe credincioșii să consume pește în ziua de Buna Vestire pentru a-L imita pe Iisus Hristos care a mâncat peşte fript şi fagure de miere la scurt timp după Învierea Sa, potrivit doxologia.ro .

Rugăciune Bune Vestire 2022

Sărbătoarea Bunei Vestiri este una foarte importantă pentru toți credincioșii, motiv pentru care, în această zi, aceștia sunt îndemnați să lase de-o parte răutățile, să fie mai buni și să se roage pentru iertarea păcatelor. Tradiția spune că nu e bine ca oamenii să se certe de Buna Vestire, iar cei care o vor face vor avea parte de momente dificile în restul anului.

De Buna Vestire 2022 poate fi rostită o rugăciune puternică, grabnic ajutătoare. Aceasta face parte din acatistul Bunei Vestiri, iar cei cărora timpul nu le permite să citească întreg acatistul pot rosti această rugăciune pe 25 martie, de Buna Vestire.

„Preacurată Doamnă, Stăpană de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste daruri, care se cuvin numai ție, de la noi, nevrednicii robii tăi, ceea ce ești aleasă din toate neamurile, și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor; și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu, și ne-am învrednicit Sfântului Lui Trup și Preacuratului Lui Sânge. Pentru aceea fericită ești întru neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât Heruvimii și mai cinstită decât Serafimii fiind.

Si acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară întru tot cântată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de tot sfatul celui înșelător, și de toată primejdia și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până la sfârșit cu rugăciunile tale, păzește-ne pe noi neosândiți. Ca întru paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este rugăciunea care se spune de Buna Vestire, potrivit crestinortodox.ro.

Citeste si: Când sunt Floriile în 2022. Duminica Floriilor, sărbătoare importantă pentru credincioși. Tradiții, superstiții și obiceiuri în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

 


În a doua parte a ediției de miercuri din „Casa iubirii”, Bogdan a chemat-o pe Denisa în camera roșie. Acolo, el i-a explicat că nu pot avea ceva mai mult, decât o relație de prietenie, iar fata a răbufnit.