Ce se dă de pomană de Înălțarea Sfintei Cruci. Alimentele pe care credincioșii nu le pot împărți pe 14 septembrie

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 14 sep 2022, 09:17

De Înălțarea Sfintei Cruci se dau de pomană alimente pentru cei trecuți la cele veșnice

Sursa: unsplash

De Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie 2022, se face pomenirea morților. Iată ce alimente se pot da de pomană astăzi pentru sufletul celor adormiți.

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare cu cruce roșie, prăznuită de creștinii ortodocși în fiecare an, pe data de 14 septembrie. În această zi sfântă există obiceiul de a da de pomană pachete cu alimente pentru sufletul celor adormiți. Iată de ce trebuie să țină cont cei care vor să dea de pomană pe 14 septembrie.

Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Ce se dă de pomană în această zi sfântă? 

Cu ocazia fiecărei sărbători importante din calendarul creștin ortodox, credincioșii își amintesc și de cei trecuți la cele veșnice. Astfel, există obiceiul de a da de pomană alimente pentru sufletul celor adormiți, lucru pe care credincioșii îl pot face și pe 14 septembrie, ziua în care este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci. 

Înălțarea Sfintei Cruci se sărbătorește prin post aspru și rugăciune, astfel că cei care vor să dea de pomană în această zi trebuie să știe că nu pot împărți alimente de dulce.

Mai exact, în pachetele care sunt date de pomană nu trebuie să se regăsească lapte, ouă, brânză, unt, carne sau alte preparate care să le conțină. Nu se împart nici produse din pește, dar nici nuci, pepene sau prune. Se spune că miezul acestora are forma crucii, motiv pentru care nu pot fi împărțite de Înălțarea Sfintei Cruci.

Pe 14 septembrie pot fi date de pomană produse de post, colaci, colivă, cozonac și plăcinte de post, fructe și legume, dar și vase noi, pline cu apă. 

Pachetele ar trebui duse la biserică în dimineața zilei de 14 septembrie pentru a putea fi sfințite de preot. Apoi, după slujbă, acestea se dau de pomană, alături de o lumânare aprinsă.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: De ce se ține post pe 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci. Motivul pentru care nu se mănâncă nuci în această zi

Ce se face de Înălțarea Sfintei Cruci pentru a avea parte de noroc și belșug? 

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare încărcată de semnificație, astfel că în popor se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Se spune că pentru a avea parte de noroc și mult belșug, credincioșii trebuie să ducă la biserică pe 14 septembrie o monedă. Aceasta se pune apoi în portofel, alături de o cruciuliță, aducând noroc. 

Tot pentru noroc și pentru a fi feriți de rele, oamenii duc la biserică plante despre care se spune că au puteri tămăduitoare. Acestea se sfințesc de preot și apoi se pun la icoane.

Cei care cresc animale obișnuiesc să pună și în apa pe care o beau acestea pentru a fi ferite de rele.

Există un alt obicei care spune că la streașina casei ar trebui atârnat pe 14 septembrie un buchețel de busuioc. Se crede că acesta are puterea de a ține la distanță spiritele rele.

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Ce nu e bine să faci în această zi. Tradiții, superstiții și obiceiuri care se respectă pe 14 septembrie