Ce se dă de pomană de Întâmpinarea Domnului. Sărbătoare mare pentru credincioși pe 2 februarie

Author: Amalia Georgescu

Întâmpinarea Domnului, prăznuită pe 2 februarie 

Sursa: Captură YouTube

Pe 2 februarie, credincioșii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Iată ce se dă de pomană în această zi sfântă.

Pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică de Întâmpinarea Domnului, dar și să dea de pomană astăzi diferite alimente celor nevoiași. Iată ce e bine să împarți pe data de 2 februarie.

Ce poți da de pomană de Întâmpinarea Domnului. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să împarți pachete pe 2 februarie

Întâmpinarea Domnului pică în anul 2022 într-o zi de miercuri, ceea ce înseamnă că, în calendarul creștin ortodox, aceasta este considerată zi de post. Cu toate acestea, având în vedere că Întâmpinarea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a lunii februarie, în această zi se face dezlegare la pește. Astfel, cei care vor să dea de pomană în această zi sfântă trebuie să știe că pachetele pe care le pregătesc ar trebui să conțină alimente de post și preparate din pește.

Tot pe 2 februarie 2022, de Întâmpinarea Domnului, credincoșii mai pot da de pomană și haine, vase, fructe și este foarte important să ofere și o lumânare.

Cei care au posibilitatea de a merge la biserică în această zi de sărbătoare pot prepara colivă pe care mai apoi preotul să o sfințească, iar credincioșii să o împartă celor sărmani. Este foarte important ca cei care dau de pomană pe 2 februarie să nu uite că este vorba despre o zi de post și că nu este bine să împartă alimente de dulce.

Întâmpinarea Domnului 2022, cea mai mare sărbătoare a lunii februarie

În luna februarie, în calendarul creștin ortodox este o singură sărbătoare cu cruce roșie, mai exact Întâmpinarea Domnului. Astfel, aceasta este cea mai mare sărbătoare a lunii, are o semnificație puternică și de ea se leagă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții.

Întâmpinarea Domnului se sărbătorește în fiecare an pe data de 2 februarie, la 40 de zile de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Această sărbătoare simbolizează momentul în care pruncul Iisus Hristos a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de Iosif, fiind așteptat de Simeon și de prorocița Ana.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Această tradiție se păstează și în zilele noastre. La 40 de zile de la nașterea copilului, acesta este adus la biserică de mamă. Mamei i se citește molifta de curățire, iar pruncul este închinat la icoane.

De Întâmpinarea Domnului se dau de pomană doar alimente de post, pește și preparate din pește 
[Sursa: pexels]

Citeste si: Întâmpinarea Domnului 2022. Rugăciunea care ține problemele la distanță. Toți credincioșii trebuie să o spună pe 2 februarie

Întâmpinarea Domnului, tradiții, superstiții și obiceiuri

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului mai poartă denumirea de Ziua Ursului. În credința populară se spunea că, în această zi sfântă, toți cei care erau unși cu grăsime de urs erau protejați de rele și se puteau vindeca de boli. Mai mult, cei care sufereau de boli grave sau care aveau coșmaruri erau tratați prin afumare cu păr de urs. 

Tot pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, pot fi făcute predicții despre vreme. Se spune că dacă este soare în această zi, iar ursul iese din bârlog și își vede umbra, atunci acesta se va speria și se va întoarce în bârlog, urmând ca iarna să mai continue 6 săptămâni. Dacă ursul nu își vede umbra, cerul fiind înnorat, atunci el va rămâne afară, acesta fiind primul semn că se apropie primăvara. 

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 2 februarie 2022. Azi e Întâmpinarea Domnului! Ce reprezintă această mare sărbătoare, cu cruce roșie!