Ce se dă de pomană de Rusalii 2022. Alimentele pe care e bine să le împarți în prima și a doua zi de Rusalii

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 10 iun 2022, 17:31

De Rusalii 2022 se dau de pomană diferite alimente 

Sursa: PixaBay

Pe 12 și 13 iunie 2022 este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. În aceste zile sunt sărbătorite Rusaliile de credincioși. Iată ce se dă de pomană de Rusalii 2022 pentru sufletul celor adormiți.

Sărbătoarea Rusaliilor este cunoscută sub mai multe denumiri, astfel că dacă unii o numesc Duminica Cinzecimii, alții știu că în această zi sfântă este sărbătorită Pogorârea Sfântului Duh. Indiferent de denumirea sărbătorii, creștinii ortodocși obișnuiesc să dea de pomană în această zi alimente pentru sufletul celor adormiți. Iată ce este bine să împarți de Rusalii 2022. 

Rusalii 2022. Ce trebuie să dai de pomană pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice? 

De Rusalii 2022, creștinii ortodocși își aduc aminte și de cei adormiți, astfel că există obiceiul ca atât în prima zi de Rusalii, cât și în a doua zi a sărbătorii să fie date de pomană pachete. De obicei, de Rusalii se dau de pomană vase de lut umplute cu vin sau apă. Aceste vase pot fi înfrumusețate cu flori sau cireșe, având în vedere că sărbătoarea Rusaliilor pică la început de vară.

Înainte de a da de pomană diferite alimente, credincioșii merg la biserică în ziua de Rusalii pentru a asista la slujbă, urmând ca preotul să sfințească pachetele care vor fi date ulterior de pomană. Credincioșii obișnuiesc să dea de pomană colaci, colivă, cozonac, fructe proaspete, sarmale sau orez cu lapte. Deși sunt câteva preparate care se împart în mod special de Rusalii 2022, credincioșii trebuie să știe că nu există o regulă în acest sens și că pot da de pomană orice aliment, mai ales că sărbătoarea Rusaliilor nu pică în post. 

În anumite zone ale țării, înainte de a da de pomană, credincioșii merg la cimitir pentru a le curăța mormintele celor dragi, moment în care împart și pachetele celor pe care îi întâlnesc în calea lor. 

Ce sărbătoresc românii de Rusalii 2022? 

Sărbătoarea Rusaliilor nu pică în fiecare an la dată fixă, având în vedere că aceasta este calculată în funcție de ziua Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Mai exact, Duminica Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea Rusaliilor, se sărbătorește în fiecare an la 10 zile după Înălțarea Domnului și la 50 de zile după Paște. 

Se spune că Rusaliile reprezintă sărbătoarea întemeierii Bisericii creștine, având în vedere că în preajma acestei sărbători au trecut la creștinism aproape 3000 de persoane, acestea formând prima comunitate creștină din Ierusalim, potrivit crestinortodox.ro.  

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Biserica Ortodoxă Română spune că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creștină, alături de cea a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Rusaliile reprezintă sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh sub formă de limbi de foc. După acest moment se spune că Apostolii au putut să vorbească în limbi pe care până atunci nu le cunoșteau, aceasta fiind modalitatea prin care au putut răspândi învățăturile lui Iisus Hristos în toată lumea. 

În ziua de Rusalii, credincioșii merg la biserică pentru a se ruga și se crede că este bine să aibă asupra lor frunze de nuc sau de tei. Acestea sunt sfințite de preoți și se spune că îi pot proteja pe credincioșii care le duc mai apoi acasă.

Citeste si: Câte zile libere au românii de Rusalii 2022. Minivacanță la jumătatea lunii iunie

Rusalii 2022. Ce rugăciune puternică se rostește în prima și a doua zi de Rusalii? 

De Rusalii 2022, creștinii ortodocși pot rosti o rugăciune puternică și despre care se crede că are puterea de a aduce liniște sufletească. Această rugăciune se spune în prima zi de Rusalii, în a doua, dar și de fiecare dată când credincioșii simt nevoia să își descarce sufletul și să ceară ajutor divin.

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase. Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie!”, aceasta este rugăciunea care se spune de Rusalii, conform doxologia.ro. 

Citeste si: Rusalii 2022. Când pică Rusaliile anul acesta. Când sărbătoresc românii Rusaliile și care este semnificația acestei sărbători

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.