Ce se dă de pomană de Sfânta Maria Mică 2022. Iată ce e bine să împarți pe 8 septembrie, ziua în care este prăznuită Nașterea Maicii Domnului

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 07 sep 2022, 21:00

Pe 8 septembrie este prăznuită Nașterea Maicii Domnului 

Sursa: Captură YouTube, Pixabay

De Sfânta Maria Mică, credincioșii obișnuiesc să facă pomenirea celor care au trecut la cele veșnice. Iată ce se dă de pomană pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului.

La fiecare praznic important, credincioșii dau de pomană pachete cu alimente pentru sufletul celor dragi, trecuți la cele veșnice. De Sfânta Maria Mică 2022 există câteva alimente despre care se spune că este bine să fie date de pomană. Iată ce trebuie să împartă credincioșii pe 8 septembrie.

Sfânta Maria Mică 2022. Ce se dă de pomană pe 8 septembrie? 

Ziua de 8 septembrie este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. În această zi, credincioșii serbează Nașterea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători dedicate Fecioarei Maria. În dimineața zilei de 8 septembrie, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a asista la slujbă și aduc la biserică mai multe pachete pe care preotul să le sfințească, iar ei să le împartă mai apoi pentru sufletul celor adormiți.

Cum Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare importantă din această toamnă, dar și din Anul nou bisericesc, există tradiția ca pe 8 septembrie să se împartă în special fructe specifice toamnei.

Astfel, pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, se dau de pomană mere, pere, struguri, prune și nuci. Există o superstiție care spune că cei care împart aceste fructe de Sfânta Maria Mică vor avea parte de noroc, iar celor adormiți li se vor ierta păcatele şi vor primi din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

Pentru că nu este zi de post, pe 8 septembrie se pot împărți orice fel de alimente, preparate sau dulciuri, însă este important ca acestea să fie sfințite înainte de preot și oferite din tot sufletul.

Nașterea Maicii Domnului, prima sărbătoare importantă a lunii septembrie

Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită de creștinii ortodocși pe data de 8 septembrie. Sfânta Fecioară Maria a fost darul lui Dumnezeu pentru drepţii Ioachim şi Ana, cei doi chinuindu-se ani la rând pentru a deveni părinți. Pentru că nu puteau avea copii, aceștia erau arătați cu degetul în comunitatea lor. Cu toate acestea, cei doi nu au încetat să se roage pentru a fi binecuvântați cu un copil, iar în cele din urmă, minunea s-a întâmplat.

Rugăciunile lor fierbinți au fost ascultate și astfel a venit pe lume Fecioara Maria, Maica Domnului. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

În popor, sărbătoarea dedicată Nașterii Maicii Domnului mai este cunoscută sub denumirea de Sfânta Maria Mică. În această zi, toți cei care poartă numele Fecioarei Maria își sărbătoresc ziua onomastică, fiind prilej de mare sărbătoare.

Cum Nașterea Maicii Domnului pică în fiecare an pe 8 septembrie, aceasta este prima sărbătoare cu cruce roșie din Anul nou bisericesc, acesta începând pe data de 1 septembrie.

Pe 8 septembrie se dau de pomană fructe de toamnă 
[Sursa: Captură YouTube]

Citeste si: Rugăciune puternică și grabnic ajutătoare către Sfânta Fecioară Maria. Toți credincioșii trebuie să o spună pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului

Rugăciunea către Maica Domnului pentru curățarea de păcate

Pe 8 septembrie, credincioșii care vor să se roage pentru iertarea păcatelor pot rosti o rugăciune puternică, închinată Sfintei Fecioare Maria. Se spune că această rugăciune îi ajută pe credincioși să își găsească liniștea și să scape de povara care apasă pe umerii lor.

„Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce ești una curată cu sufletul și cu trupul! Caută spre mine, scârbavnicul, necuratul, care mi-am înnegrit sufletul și trupul cu spurcăciunea vieții mele pătimașe și iubitoare de plăceri; curăță mintea mea pătimașă, curăță și bine întocmește gândurile mele care rătăcesc și orbecăie; pune în rânduială simțămintele mele și călăuzește-le, slobozește-mă de reaua și urâta deprindere a patimilor necurate ce mă tiranisește, pentru ca slobozindu-mă din bezna păcatului, să mă învrednicesc a te preaslăvi și a te lăuda cu îndrăznire pe tine, ceea ce singură ești Maica Luminii Adevărate a lui Hristos, Dumnezeul nostru, căci pe tine te binecuvântează și te slăvește cu El și în El toată făptura cea văzută și cea nevăzută.”, aceasta este rugăciunea către Maica Domnului, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Mesaje Sfânta Maria Mică 2022. Ce urări să transmiți pe 8 septembrie, atunci când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului