Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva? Iată ce e bine să împarți pe 14 octombrie

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 14 oct 2021, 09:02

Află ce se dă de pomană pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva 

Sursa: canva.com

Pe 14 octombrie este cinstită Sfânta Parascheva și se spune că în această zi de sărbătoare este bine să se împartă diferite alimente pentru sufletul celor adormiți. Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva?

Biserica Ortodoxă Română a rânduit ca la fiecare praznic mare, credincioșii să cinstească și memoria celor adormiți. Astfel, pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, există obiceiul să se dea de pomană diferite alimente. Iată ce trebuie să împarți în această zi de sărbătoare pentru sufletul morților.

Ce alimente se dau de pomană de Sfânta Parascheva? Tradiții și superstiții pe 14 octombrie

Pe 14 octombrie este prăznuită  Sfânta Cuvioasă Parascheva, aceasta fiind una dintre cele mai importante sărbători ale lunii octombrie.

Sfânta Parascheva este cunoscută pentru minunile pe care le-a făcut, atât în timpul vieții, cât și după moarte, motiv pentru care, în fiecare an, credincioșii merg în pelerinaj la Iași pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva. 

Pe 14 octombrie, atunci când în calendarul creștin ortodox este prăznuită Sfânta Parascheva, se dau de pomană mai multe alimente pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice.

Ce se împarte pe 14 octombrie? Chiar dacă biserica nu le impune credincioșilor să dea anumite alimente de pomană, se spune că este bine ca în această zi de sărbătoare să se împartă must, vin nou, pâine și lipie. 

Se spune că cei care vor da de pomană aceste alimente vor cinsti așa cum se cuvine memoria celor adormiți și vor avea parte de sănătate, belșug și prosperitate.

De Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie, există o superstiție care spune că este bine ca femeile însărcinate să dea ceva de pomană în această zi sfântă. Se crede că cele care vor face acest lucru vor avea parte de o sarcină ușoară, de o naștere fără dureri mari și de prunci sănătoși. 

Ce nu se dă de pomană de Sfânta Parascheva?

Pe lângă lista alimentelor care se dau de pomană există și câteva alimente pe care credincioșii ar trebui să evite să le împartă pe 14 octombrie, atunci când este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva. Tradiția spune că nu se dau de pomană de Sfânta Parascheva fructe cu cruce, nuci, castraveți sau pepene roșu. O superstiție veche spune că aduce ghinion să se împartă aceste alimente. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce nu trebuie să faci de Sfânta Parascheva? Tradiții, obiceiuri și superstiții de care să ții cont pe 14 octombrie

Cine a fost Sfânta Parascheva, pomenită de Biserica Ortodoxă pe 14 octombrie?

Una dintre cele mai importante sărbători ale lunii octombrie este cea închinată Sfintei Parascheva. Astfel, în fiecare an, pe data de 14 octombrie, în calendarul creștin ortodox se face pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva. 

Cine a fost Sfânta Parascheva? Sfânta la care se roagă credincioșii pentru sănătate și prosperitate s-a născut în secolul al XI-lea, în apropiere de Constantinopol. Tradiția spune că pe vremea când avea doar 10 ani, Sfânta Cuvioasă Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele lui Iisus Hristos: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie”.

Auzind acestea, Sfânta Cuvioasă Parascheva și-a dăruit hainele săracilor. Sfânta Parascheva și-a dedicat întreaga viață credinței, s-a retras în pustietate pentru a se putea ruga în liniște. Se spune că după ce a văzut Ierusalimul, Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului. 

După ce și-a trăit o mare parte din viață departe de locurile natale, un înger i s-a arătat în vis Sfintei Parascheva, mai exact când avea 25 de ani, și i-a spus să se întoarcă în locurile părintești. Astfel, Sfânta Parascheva s-a îndreptat spre Epivat, iar ulterior și-a dat sufletul, aceasta fiind îngropată ca o străină. Se spune că trupul acesteia ar fi fost găsit de niște creștini care săpau o groapă. Deși au găsit trupul Cuvioasei Parascheva neputrezit și plin de mireasmă, creștinii au îngropat alături de ea un marinar. Ulterior, Sfânta Parascheva i-a apărut în vis unuia dintre creștini și l-a mustrat pentru că nu a pus la loc de cinste trupul Cuvioasei Parascheva.

 

După acest episod, creștinii au înțeles că este vorba despre o minune, au luat trupul Cuvioasei Parascheva și l-au depus la biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Oamenii care se rugau la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva aveau parte de vindecări miraculoase, acesta fiind motivul pentru care s-a păstrat tradiția, iar în fiecare an, pe 14 octombrie, credincioșii merg la Iași pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva. 

Citeste si: Reguli pelerinaj Sfânta Parascheva 2021. Când începe pelerinajul Sfintei Parascheva la Iași și ce reguli trebuie să respecte credincioșii?