Ce se dă de pomană de Sfântul Andrei? Doar anumite bucate se împart pe 30 noiembrie

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 nov 2021, 09:15

Sfântul Andrei, prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 30 noiembrie

Sursa: Captură YouTube

În ziua de Sfântul Andrei, credincioșii care merg la biserică obișnuiesc să împartă bucate pentru cei adormiți. Ce se dă de pomană pe 30 noiembrie?

Una dintre cele mai importante sărbători ale lunii noiembrie este cea dedicată Sfântului Andrei. Pe 30 noiembrie, în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Apostol Andrei, cel care este considerat ocrotitorul românilor. Pentru că este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, credincioșii obișnuiesc să împartă diferite bucate pentru sufletul celor adormiți. Iată ce ar trebui să știe cei care împart azi și ce se dă, de fapt, de pomană pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.

Sfântul Andrei 2021. Ce trebuie să dai de pomană pe 30 noiembrie?

Credincioșii fac pomenirea Sfântului Apostol Andrei în fiecare an, pe data de 30 noiembrie. În această zi sfântă, oamenii obișnuiesc să țină cont de mai multe tradiții și superstiții, crezând că astfel vor putea fi feriți de rele. Se spune că este bine ca de Sfântul Andrei, credincioșii să împartă bucate pentru sufletul celor adormiți.

Cu toate acestea, pe 30 noiembrie nu se poate da de pomană orice.

Reamintim că, începând cu data de 15 noiembrie, creștinii ortodocși sunt în Postul Crăciunului, iar perioada de post se încheie pe 25 decembrie, atunci când este sărbătorită Nașterea Domnului. Astfel, de Sfântul Andrei, cei care vor să dea de pomană trebuie să aibă grijă ca toate bucatele pe care le împart să fie de post.

Mai exact, pe 30 noiembrie pot fi date de pomană prăjituri și cozonac de post, colivă, covrigi, fructe, dar și preparate din pește, având în vedere că de Sfântul Andrei este dezlegare la pește.

Pentru ca pomana să fie primită este foarte important ca toate bucatele să fie de post. Înainte de a fi împărțite, de preferat ar fi ca bucatele să fie duse la biserică pentru a fi sfințite de preot.

Apoi, credincioșii le pot da de pomană sărmanilor pentru sufletul celor adormiți.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce trebuie să faci pentru a-ți afla ursitul de Sfântul Andrei? 4 ritualuri pe care fetele nemăritate trebuie să le știe

Ce rugăciune se spune de Sfântul Andrei?

În ziua de Sfântul Andrei, credincioșii pot alege să citească acatistul închinat sfântului sau să spună o rugăciune scurtă. Aceasta din urmă poate fi rostită de oricine, în orice moment al zilei. 

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este cea mai puternică rugăciune către Sfântul Andrei.

Citeste si: 30 de mesaje superbe pe care să le trimiți de Sfântul Andrei. Cele mai frumoase urări pe care le poți face pe 30 noiembrie 2021

 

Taguri: