Ce se dă de pomană de Sfântul Ilie. Alimentele care se împart copiilor pe 20 iulie 2022

Autor: Amalia Georgescu

De Sfântul Ilie 2022 se face pomenirea morților 

Sursa: PixaBay

Pe 20 iulie 2022, atunci când în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Ilie, tradiția spune că este bine să se facă pomenirea morților. Iată ce se dă de pomană în această zi pentru sufletul celor adormiți.

Cu ocazia sărbătorilor mari de peste an, credincioșii merg la biserică pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor, dar și pentru a da de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți. De Sfântul Ilie se dau de pomană diferite alimente, însă există o tradiție care spune că este bine ca celor mici să li se împartă mere. Care este explicația și ce trebuie să știe credincioșii care vor să dea de pomană de Sfântul Ilie 2022?

Sfântul Ilie 2022. Ce se dă de pomană pe 20 iulie?

Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox pe data de 20 iulie. În această zi sfântă, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ilie, aceasta fiind cea mai importantă sărbătoare a lunii iulie. Pentru că este o zi importantă pentru credincioși, majoritatea merg la biserică pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor, dar și pentru a sfinți pachetele pe care vor să le dea de pomană.

Se spune că este bine ca de Sfântul Ilie să se facă pomenirea morților. În trecut, creștinii ortodocși obișnuiau să împartă mere, miere și covrigi pentru sufletul celor adormiți, tradiție care se mai păstrează și astăzi. Pachetele care se dau de pomană pe 20 iulie, de Sfântul Ilie, pot să conțină orice alimente, însă este foarte importat ca acestea să fie de post. În 2022, sărbătoarea Sfântului Ilie pică într-o zi de miercuri, zi de post, astfel că tot ceea ce se împarte în această zi trebuie să fie de post.

Mai pot fi date de pomană fructe, legume, colivă, colaci, prăjituri de post sau preparate care să nu conțină alimente de dulce.

O tradiție veche spune că în ziua de Sfântul Ilie este bine să fie date de pomană mere. Acestea se împart în special copiilor și se crede că cei care fac acest lucru vor avea parte de noroc și belșug. 

În zonele rurale se obișnuiește ca de Sfântul Ilie să fie scuturat mărul din curte, iar fructele să fie date de pomană copiilor.

Până de Sfântul Ilie se spune că nu este bine să se consume mere. În credința populară se crede că mărul este pomul Sfântului Ilie și că merele pot fi consumate doar după ce acesta este prăznuit în calendarul creștin ortodox, iar merele sunt sfințite la biserică.

Indiferent de alimentele pe care le împart, credincioșii sunt îndemnați de biserică să facă acest gest din suflet, fără fală și fără să se laude cu fapta lor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Rugăciune către Sfântul Ilie. Îi apără pe credincioși de rele și trebuie rostită pe 20 iulie 2022

Sfântul Ilie, prăznuit pe data de 20 iulie în calendarul creștin ortodox 

Singura sărbătoare cu cruce roșie a lunii iulie 2022 este cea dedicată Sfântului Ilie. Sfântul Ilie, prăznuit de Biserica Ortodoxă Română pe data de 20 iulie, a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Hristos. Marele sfânt a fost un apărător al credinței creștine, acesta luptând împotriva tuturor celor care îl adorau pe Baal. 

Se spune că Sfântul Ilie este cel care merge pe cer într-un car cu roți de flăcări, acesta lovind diavolii cu biciul de foc. Mai mult, despre Sfântul Ilie se crede că este cel care aduce ploaia, acesta putând să provoace furtuni puternice. 

Sfântul Ilie a fost hrănit în chip minunat de corbi atunci când s-a retras pentru rugăciune la pârâul Cherit. În drumul său spre Muntele Horeb, Sfântul Ilie a fost hrănit de un înger.

Există foarte multe tradiții și superstiții legale de sărbătoarea Sfântului Ilie, iar unele dintre ele fac referire și la starea vremii. Mai exact, se crede că dacă tună de Sfântul Ilie, atunci toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. Dacă plouă de Sfântul Ilie, atunci vor fi ploi pentru încă 20 de zile, conform unei superstiții vechi. 

Citeste si: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Ilie 2022. Ce trebuie să faci pe 20 iulie pentru a avea parte de belșug și mult noroc