În fiecare an, ziua de 7 ianuarie este una foarte importantă pentru toți credincioșii. Acesta este momentul din an în care îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul. Chiar dacă sunt mai multe sărbători dedicate marelui sfânt în calendarul creștin ortodox, aceasta este una dintre cele mai cunoscute. De Sfântul Ion se spune că este bine să fie date de pomană pachete cu alimente în memoria celor adormiți. Iată ce se împarte pe 7 ianuarie 2023.
Ce se dă de pomană de Sfântul Ion?
În ziua în care este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul în calendarul creștin ortodox, mai exact pe 7 ianuarie 2023, se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Una dintre ele presupune ca în această zi sfântă să fie date de pomană pachete cu alimente celor nevoiași. De Sfântul Ion se dau de pomană pachete în amintirea celor care au trecut la cele veșnice.
Nu există o regulă, ci fiecare persoană poate pune în pachetul pe care vrea să îl dea de pomană exact ceea ce își dorește.
Unii oameni își amintesc de bucatele care erau pe placul celor adormiți și pe acelea le dau de pomană de Sfântul Ion. Este important ca pachetele să fie oferite din tot sufletul, iar oamenii să nu se laude cu gestul pe care l-au făcut, asta dacă își doresc ca pomana să fie primită.Pachetele care se dau de pomană de Sfântul Ion trebuie să fie însoțite de o lumânare aprinsă.
Unele persoane pun și un chibrit în pachet, mai ales dacă persoana pentru care se face pomenirea a murit fără lumânare.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Rugăciunea care se spune pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul
Cei care vor să dea de pomană, dar nu reușesc să ajungă la biserică pentru a sfinți pachetele pot rosti rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul. Pe 7 ianuarie, credincioșii se pot ruga pentru liniște sufletească, armonie în familie și sănătate. Iată care este rugăciunea puternică și grabnic ajutătoare către Sfântul Ioan Botezătorul.
„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie
Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit.
Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârșitului meu. Amin.”, aceasta este rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul.
Citește și: De ce se sfințesc apele pe 6 ianuarie? De Bobotează apa Iordanului își schimbă cursul