Ce se dă de pomană de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Iată ce se împarte pe 26 octombrie

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 25 oct 2022, 16:38

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, prăznuit pe 26 octombrie 

Sursa: captura youtube

Pe data de 26 octombrie, în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Iată ce trebuie să dea de pomană credincioșii pentru sufletul celor adormiți.

Una dintre sărbătorile importante ale lunii octombrie este cea închinată Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Acesta este prăznuit în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 26 octombrie. Ce e bine să se dea de pomană în această zi? 

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir 2022. Ce se dă de pomană pe 26 octombrie? 

Pe 26 octombrie, în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Este o zi importantă, marcată cu cruce roșie în calendar și în care se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Astfel, din generație în generație s-a transmis obiceiul de a face pomenirea morților în această zi de sărbătoare. Pe 26 octombrie se împart alimente pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice.

În calendarul creștin ortodox, ziua de 26 octombrie este zi de post, având în vedere că sărbătoarea închinată Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pică într-o zi de miercuri.

Acest lucru înseamnă că toate alimentele care se împart în această zi pentru sufletul celor adormiți trebuie să fie de post. Se pot da de pomană nuci, prune, pere, mere, struguri, dar și colaci, prăjituri de post, plăcinte de post și colivă, toate preparate special pentru această zi și sfințite de preot. Indiferent de ceea ce aleg să dea pomană, credincioșii trebuie să se asigure că preparatele nu conțin ouă, lapte, brânză, unt sau carne, acestea fiind alimentele interzise în zilele de post. 

Colacii care sunt dați de pomană în această zi pot fi făcuți în formă de cruce, iar coliva care se împarte mai este cunoscută și sub denumirea de coliva de Sâmedru.

Pe lângă alimentele care se dau de pomană pe 26 octombrie, credincioșii trebuie să știe că pot împărți și diferite obiecte sau haine. Singura condiție este ca lucrurile să fie împărțite cu sufletul deschis. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Atunci când sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, nu pică într-o zi de post, gospodinele pot da de pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză. 

Citeste si: Când este sărbătorit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Data la care pică sărbătoarea în calendarul creștin ortodox

Rugăciunea care se rostește de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

De Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, se spune că cei care au probleme serioase pot rosti o rugăciune pentru a-și găsi liniștea și alinarea.

Este cunoscut faptul că Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a făcut minuni atât în timpul vieții, cât și după moarte, un motiv în plus pentru ca pe 26 octombrie, atunci când este prăznuit în calendarul creștin ortodox, toate rugăciunile să îi fie închinate lui. Iată cum trebuie să se roage credincioșii în această zi de mare sărbătoare.

Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ție în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Așa cum Tu ai reușit să nu te închini la idoli şi la dușmanii lui Hristos, tot așa ajută-ne să-i biruim pe toți dușmanii noștri știuți şi neștiuți. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere şi binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă şi să ne despartă de persoanele pe care le prețuim şi le iubim. Așa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creștinii din Salonic, tot așa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura şi de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră şi ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă. Amin. ”, aceasta este una dintre rugăciunile care se rostesc pe 26 octombrie, de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Citeste si: Calendar creștin ortodox octombrie 2022. Care sunt cele 4 sărbători cu cruce roșie din această lună și în ce zile se ține post