Sărbătoarea Sfântului Ștefan este foarte importantă pentru creștinii ortodocși, astfel că în această zi se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Nici cei care au trecut la cele veșnice nu sunt uitați, astfel că se dau de pomană anumite bucate preparate special pentru această zi.
Ce e bine să dai de pomană de Sfântul Ștefan 2021?
În a treia zi de Crăciun, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan.
Tadiția spune că cei care dau de pomană în ziua de Sfântul Ștefan vor avea parte de un an bun, cu sănătate, noroc și foarte mult belșug.
De Sfântul Ștefan, credincioșii pot da de pomană orice, având în vedere că nu mai este perioadă de post și nu mai există restricții din punct de vedere alimentar.
Majoritatea oamenilor dau de pomană bucate pe care le-au preparat pentru masa tradițională de Crăciun, mai exact cozonac, friptură și preparate din carne de porc, sarmale și prăjituri.Tot pe 27 decembrie 2021, de Sfântul Ștefan, se spune că este bine să se dea de pomană o icoană a sfântului sau o candelă aprinsă. Tradiția spune că persoanele care vor face acest lucru vor avea parte de sănătate și spor.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Pâinicile lui Ștefan, desertul preparat de gospodine pentru sărbătoarea Sfântului Ștefan
În trecut, gospodinele obișnuiau să prepare un desert special pentru sărbătoarea Sfântului Ștefan: pâinicile lui Ștefan.
De ce se dau de pomană pâinicile lui Ștefan pe data de 27 decembrie? Ei bine, aceste pâinici se coc special pentru această zi, dar nu în mod întâmplător. Pâinicile lui Ștefan au o formă rotundă, asemănătoare cu cea a chiflelor și amintesc de pietrele cu care a fost omorât Sfântul Ștefan.
Citeste si: Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ștefan. Cine își serbează onomastica pe 27 decembrie 2021
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ștefan?
În ziua de Sfântul Ștefan, mai exact pe 27 decembrie 2021, oamenii nu au voie să se certe cu cei din jurul lor. Superstiția spune că dacă vor face asta, atunci întregul an vor avea partea de conflicte puternice și vor atrage energiile negative.
Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, de Sfântul Ștefan oamenii nu au voie să muncească. Astfel, în această zi nu se spală rufe, nu se calcă și nici nu se fac alte treburi.