Ce se dă de pomană de Sfinții Constantin și Elena. Alimentele pe care e bine să le împarți pe 21 mai 2022

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 17 feb 2023, 02:50

De Sfinții Constantin și Elena se dau de pomană alimente în memoria celor trecuți la cele veșnice

Sursa: captura youtube doxologia.ro, unsplash

Pe data de 21 mai 2022, în calendarul creștin ortodox este mare sărbătoare. În această zi sfântă sunt prăznuiți Sfinții Constantin și Elena. Iată ce se dă de pomană pentru sufletul celor adormiți.

La fiecare sărbătoare importantă din calendarul creștin ortodox, românii împart pachete cu alimente pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice. Iată ce se dă de pomană de Sfinții Constantin și Elena, cea mai importantă sărbătoare a lunii mai 2022. 

Ce trebuie să dai de pomană de Sfinții Constantin și Elena?

Sfinții Constantin și Elena sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe data de 21 mai.

Fiind vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi sfântă se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. O tradiție din popor spune că este bine ca în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Constantin și Elena să fie date de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți. Este o zi specială și în care credincioșii ar trebui să fie mai milostivi și să se gândească la aproape lor, în special la cei aflați în nevoie.
Acesta este motivul pentru care se dau diferite alimente de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena

Mai există obiceiul ca de Sfinții Constantin și Elena să se dea de pomană alimente și pentru sufletul celor care au trecut la cele veșnice și care au purtat numele celor doi mari sfinți.

De Sfinții Constantin și Elena pot fi împărțite orice alimente, în funcție de posibilitățile fiecărui credincios.

Având în vedere că nu este o perioadă de post, credincioșii pot împărți inclusiv alimente de dulce. Pe 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena, se dau de pomană dulciuri, fructe, legume cozonac, sarmale, colaci, diferite preparate, dar și colivă. Aceasta din urmă se duce la biserică dimineața pentru a fi sfințită de preot, după care poate fi împărțită. Pachetele care se dau de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena trebuie să conțină și o lumânare care să fie aprinsă în memoria celui trecut la cele veșnice.

Biserica nu impune anumite alimente care să fie date de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Mai mult decât atât, învățăturile bisericești spun că pomana trebuie făcută în mod discret, fără fală și ar trebui oferite pachete în special celor nevoiași. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cea mai puternică rugăciune. Este grabnic ajutătoare pentru cei care au probleme mari

Sfinții Constantin și Elena, sărbătoare cu cruce roșie pe 21 mai 

În calendarul creștin ortodox, Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 21 mai. Această zi este însemnată cu cruce roșie în calendar, ceea ce înseamnă că este vorba despre una dintre sărbătorile importante de peste an.

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei, sfânta care este prăznuită tot pe data de 21 mai.

După ce tatăl său a murit, Sfântul Constantin a fost proclamat împărat. Maxențiu nu a fost de acord cu acest lucru, dorindu-și funcția pentru el, motiv pentru care l-a provocat la luptă pe Sfântul Constantin. Acesta din urmă a primit ajutor divin. Înainte de luptă, Sfântul Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și mesajul: „ Prin acest semn vei birui”. Ulterior, în vis i-a apărut Iisus Hristos și i-a cerut să pună semnul crucii pe toate steagurile armatei. Sfântul Constantin a făcut exact ce i s-a spus în vis, iar acest lucru l-a ajutat să câștige lupta, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Constantin este cel care a oprit prigonirea creștinilor, atât el, cât și mama lui fiind considerați mari apărători ai credinței creștine. Mai mult decât atât, în timpul domniei Sfântului Constantin, religia creștină a fost permisă în imperiu. 

După ce mama sa a trecut la cele veșnice, la 10 ani distanță, mai exact în anul 337, Sfântul Constantin a murit. 

Sfânta Elena, mama Sfântului Constantin, a fost foarte apropiată de Dumnezeu și dedicată credinței creștine. Ea a fost cea care a descoperit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. A zidit mai multe biserici, iar printre ele se numără și Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem sau Biserica din Nazaret. 

Citeste si: Sfinții Constantin și Elena 2022. Pe ce dată sunt sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena. Cea mai importantă sărbătoare a lunii mai