Pe data de 8 noiembrie, în calendrul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie. În această zi sunt prăznuiți Sfinții Mihail și Gavriil. În fiecare an, cu această ocazie se respectă mai multe tradiții și superstiții, iar credincioșii obișnuiesc să dea de pomană diferite alimente. Ce ar trebui să împarți pe 8 noiembrie, de Sfinții Mihail și Gavriil?
Sfinții Mihail și Gavriil, sărbătoare cu cruce roșie pe 8 noiembrie
Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă Română la început de noiembrie, mai exact pe data de 8 noiembrie. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, această sărbătoare având o mare însemnătate pentru toți credincioșii.
Despre Sfinții Mihail și Gavriil se spune că sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Aceștia îi protejează pe toți cei care activează în acest domeniu, oferindu-le astfel putere de muncă.
Arhanghelul Gavriil este cel care a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i da acesteia vestea cea mare a întrupării Domnului, în timp ce Arhanghelul Mihail este considerat un luptător de seamă împotriva forțelor răului și împotriva diavolului.
Se spune că Arhanghelul Mihail este cel care îi veghează pe bolnavii care sunt pe patul de moarte, stând la capul acestora. Dacă bolnavii se vor vindeca, atunci Arhanghelul Mihail va sta la picioarele lor.Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil. Pe ce dată sunt prăznuiți în 2021
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Sfinții Mihail și Gavriil. Ce se dă de pomană pe 8 noiembrie?
Pe data de 8 noiembrie, atunci când în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie, fiind prăznuiți Sfinții Mihail și Gavriil, oamenii obișnuiesc să facă pomeni în amintirea celor adormiți.
Tradiția spune că în special cei care poartă numele celor doi sfinți ar trebui să dea de pomană în această zi sfântă pentru a avea parte de noroc, fericire și liniște sufletească.
De Sfinții Mihail și Gavriil se dau de pomană alimente de post. Astfel, pe data de 8 noiembrie se împart în special fructe de toamnă: mere, pere, struguri, gutui, dar și vin, covrigi, pâine, colaci și dulciuri de post.
În plus, mai sunt zone din țară unde gospodinele prepară colivă și colaci, merg la slujbă cu ele pentru ca preotul să le sfințească, iar apoi le împart celor nevoiași.Citeste si: Ce să faci în noiembrie dacă vrei să îți meargă bine? Tradiții și superstiții de care să ții cont