Ce se dă de pomană de Sfinții Petru și Pavel. Iată ce trebuie să împartă credincioșii în această zi

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 29 iun 2022, 20:03

De Sfinții Petru și Pavel se face pomenirea morților 

Sursa: captura youtube

Sfinții Petru și Pavel sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe data de 29 iunie, iar cu această ocazie se face și pomenirea morților. Sărbătoarea este cunoscută și sub denumirea de Moşii de Sânpetru. Iată ce se dă de pomană în această zi.

În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie pe data de 29 iunie, aceasta fiind ziua alesă de Biserica Ortodoxă pentru a face pomenirea Sfinților Petru și Pavel. În această zi de sărbătoare, credincioșii obișnuiesc să împartă diferite alimente pentru sufletul celor adormiți. Iată ce se dă de pomană pe 29 iunie. 

Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce se dă de pomană în această zi sfântă? 

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel pică în anul 2022 pe data de 29 iunie, zi marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Cei doi mari sfinți sunt sărbătoriți după o perioadă de post, creștinii ortodocși pregătindu-se astfel pentru a-i cinsti așa cum se cuvine pe Sfinții Petru și Pavel.

În fiecare an, în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Petru și Pavel, credincioșii merg la biserică și obișnuiesc să dea de pomană mai multe alimente pentru sufletul celor adormiți.

Conform tradiției, se spune că de Sfinții Petru și Pavel este bine să fie date de pomană vase cu apă și asta pentru ca cei adormiți să aibă parte de apă pe lumea cealaltă. 

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Moşii de Sânpetru. Pe lângă vasele cu apă, credincioșii mai pot da de pomană căni cu vin, pachete cu diferite alimente, fructe, colivă și colaci.

Cum sărbătoarea pică în acest an într-o zi de miercuri, zi de post, credincioșii trebuie să se asigure că pachetele pe care le împart conțin doar alimente de post. În această zi, Biserica Ortodoxă Română face dezlegare la pește, astfel că pot fi date de pomană și preparate din pește. 

Citeste si: Sfinții Petru și Pavel 2022. Cea mai puternică rugăciune care se rostește pentru sănătate, înțelegere în familie și bunăstare

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Sfinții Petru și Pavel sunt ocrotitorii sistemului penitenciar din România

Sfinții Petru și Pavel, prăznuiți de Biserica Ortodoxă Română pe data de 29 iunie 2022, sunt considerați protectorii sistemului penitenciar din România. Cei doi mari sfinți au fost aleși drept ocrotitori ai celor care se află în spatele gratiilor tocmai pentru că și ei au ajuns în temniță pentru că și-au mărturisit credința în Iisus Hristos. 

Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți în aceeași zi și asta pentru că au trecut la cele veșnice în același an. Despre Sfântul Apostol Petru este cunoscut faptul că a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică, Babilon și Roma, iar în cele din urmă, acesta a murit după ce a fost răstignit pe cruce, cu capul în jos, pe 29 iunie 67.

Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. După această întâmplare, Sfântului Pavel i s-a arătat Iisus Hristos și l-a mustrat, lucru care l-a convins să se convertească la creștinism și să se boteze în religia creștină. Acesta a fost în trei mari călătorii misionare, a scris 14 epistole și a murit după ce a fost decapitat în anul 67, potrivit crestinortodox.ro.

Rugăciune către Sfinții Petru și Pavel

Pe 29 iunie, creștinii ortodocși se pot ruga pentru sănătate, bunăstare, liniște și împlinirea dorințelor rostind rugăciunea Sfinților Petru și Pavel. Această rugăciune este grabnic ajutătoare și se spune la nevoie.

 „Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi. 

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin”, aceasta este rugăciunea închinată Sfinților Petru și Pavel. 

Citeste si: Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel 2022: Când se termină

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?