Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă, pe 9 martie 2024

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 mar 2024, 10:38

De ce este bine ca în ziua Moșilor de Iarnă să aprindem două lumânări?

Sursa: ziarullumina.ro

La data de 9 martie 2024 se prăznuiesc Moșii de Iarnă, zi în care ne aducem aminte de persoanele decedate, dându-le de pomană.

Moșii de Iarnă sunt pomeniți la data de 9 martie 2024, iar această sărbătoare este celebrată în toate bisericile din România, pomenind persoanele decedate. Persoanele apropiate ale decedatului vin în lăcașele de cult pentru a se ruga alături de preot pentru sufletele oamenilor trecuți la cele sfinte, dar și pentru a da de pomană, drept jertfă.

Pe 9 martie sărbătorim Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților

În anul 2024, Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților, așa cum este cunocută în popor, pică în luna martie, mai exact la data de 9 martie, dată cu o mare însemnătate pentru credincioși, amintindu-și de persoanele trecute la cele sfinte. Cu această ocazie, românii își amintesc persoanele decedate, fiind una dintre cele trei zile destinate pomenirii celor decedați. 

Cu ocazia Moșilor de Iarnă, credincioșii țin cont de numeroase tradiții și obiceiuri, pentru liniștea sufletelor celor decedați, precum realizarea unui pomelnic cu numele celor adormiți, ce trebuie oferit preotului înainte de rostirea Sfintei Liturghii, alături de cărbuni, tămâie

și un colac. În dimineața zilei de 9 martie 2024, credincioșii trebuie să ducă la biserică pachetele pe care își doresc să le dea de pomană, astfel încât acestea să fie binecuvântate, după care se îndreaptă către cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor dragi. 

Citește și: Ce trebuie să spui când dai sau primești de pomană?

Anul 2024 este unul special față de cei precedenți, deoarece Moșii de Iarnă pică în aceeași zi cu Moșii de Primăvară, dar și cu Mucenicii. Totodată, seara de 9 martie anunță pentru credincioși începutul Săptămânii Albe, mai exact oamenii se pregătesc pentru Postul Paștelui, astfel că începând cu data de 10 martie, aceștia vor începe să renunțe la carne.

Ce se dă de pomană cu ocazia Moșilor de Iarnă

Cu ocazia Moșilor de Iarnă, persoanele apropiate omului decedat trebuie să dea de pomană colaci şi colivă, dar să se și roage pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice. Este recomandat ca oamenii să ofere și vase cu mâncare, nu doar pachete cu diferite produse alimentare, cele mai comune și importante fiind colacii, plăcintele, produsele lactate, sarmalele, piftia, dulciurile cu miere și nuci. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Din acest obicei nu poate să lipsească lumânarea, apa și coliva, deseori apa fiind dată de pomană într-o cană nouă, alături de o lumânare. Este bine ca în ziua în care se pomenesc Moșii de Iarnă să aprindem câte două lumânări, una pentru a lumina calea celor stinși din viață și una pentru a ne ruga pentru binele și sănătatea familiei și a propriei persoane, potrivit viva.ro

Există unele zone din România în care oamenii pun alături de colivă și un bănuț, ce sunt oferite unei persoane mai puțin norocoase, astfel încât să aducă spor în următoarea perioadă. 

Rugăciunea puternică de rostit pentru Sâmbăta Morților

Alături de colacii pe care credincioșii trebuie să îi dea de pomană, aceștia trebuie să rostească o rugăciune puternică de Moșii de Iarnă, pentru sufletul persoanelor decedate, iar aceasta este rugăciunea pe care este bine să o rostim pe parcursul zilei de 9 martie 2024.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”