Cresc alocațiile de stat în anul 2024. Președintele României a promulgat legea prin care alocațiile vor fi indexate la rata inflației

Author: Diana Bostan
Actualizat: 10 nov 2023, 12:11

Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor în anul 2024

Sursa: Pexels

Vești bune pentru copii în anul 2024. Klaus Iohannis a semnat decretul prin care alocațiile de stat vor fi majorate în anul 2024. Cu cât vor crește alocațiile copiilor?

Alocații copii 2024. Președintele României a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor fi indexate la rata inflației începând cu anul următor. Ceea ce înseamnă că alocațiile de stat vor crește în medie cu aproximativ 14%.

Alocațiile de stat vor fi indexate la rata inflației

În contextul în care prețul bunurilor și serviciilor a crescut în ultima perioadă, Klaus Iohannis a semnat decretul potrivit căruia alocația de stat a copiilor va fi indexată anual la rata inflației.

Ordonanța de urgență a fost promulgată joi, iar asta înseamnă că cei mici se vor bucura de alocații mai mari începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În prezent, copii cu vârsta de până în doi ani primesc o indemnizație în valoare de 600 de lei, în timp ce copiii cu vârste între 2 și 18 ani beneficiază de suma de 243 de lei. Minorii care suferă de un handicap beneficiază de suma de 600 de lei.

De alocație beneficiază și tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile unui liceu sau școli profesionale.

Citește și: Noi ajutoare pentru români în anul 2024. Ce presupune Venitul Minim de Incluziune și cum poți beneficia de acest ajutor

Astfel că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, copiii cu vârsta între 0 și 2 ani vor beneficia de suma de 718 lei/lunar.

Alocațiile de stat ale copiilor vor fi majorate în anul 2024 cu 13,8%, procent ce reprezintă inflația pe anul 2023.

Potrivit adevărul.ro, 3,5 milioane de copii au beneficiat de alocație în luna septembrie a anului 2023, ceea ce a însemnat plata a 1,042 miliarde de lei de la bugetul de stat. Cei mai mulți copii au beneficiat de alocație în Capitală și din județele Iași, Suceava, Constanța și Bacău.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se

arată în Legea 61/1993. 

Cu cât se vor majora alocațiile copiilor în 2024

De la data de 1 ianuarie 2024, alocațiile copiilor cu vârste între 0 și 2 ani vor fi în valoare de 718 de lei, iar alocațiile copiilor cu vârste între 2 și 18 ani vor fi în valoare de 291 de lei. Pentru a beneficia de alocație trebuie să prezinți următoarele documente:

 

  • cerere tip cerere pentru acordarea alocatiei de stat pentru copii;
  • copie CI/BI părinţi – 1 copie pentru mamă şi 1 copie pentru tată;
  • copie si original – certificat de naştere copil;
  • copie si original – livret de familie- actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă) sau certificat de casatorie;
  • copie hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;
  • copie hotărâre de adopţie, dacă este cazul;
  • copie acte reşedinţă, în cazul în care unul dintre părinti sau ambii are/au reşedinţa într-una dintre tările U.E;
  • extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar.

Veștile sunt bune și pentru cei care beneficiază de alocația lunară de plasament. Alocația de plasament a fost majorată, ultima creștere având loc în anul 2022, atunci când un copil primea suma de 950 de lei lunar.

Citește și: Din 2024, ajutoarele sociale sunt înlocuite de venitul minim de incluziune. Cine sunt beneficiari? Totul se aplică de la 1 ianuarie

„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”    , se menționează în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.