Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți

Author: Diana Bostan
Actualizat: 23 sep 2023, 15:17

Alocații majorate în anul 2024

Sursa: PixaBay

Guvernul vine cu un anunț important pentru toți părinții. Alocațiile copiilor se vor majora de la data de 1 ianuarie 2024.

Alocațiile copiilor se calculează în funcție de rata inflației, asta însemnând că indemnizația pentru cei mici se va majora de la începutul anului 2024.

Vești bune pentru părinții din România

Institutul Național de Statistică preconizează faptul că alocațiile copiilor ar urma să crească de la data de 1 ianuarie 2024. Creșterea alocațiilor se va face în funcție de vârstă.

Citește și: Guvernul a anunțat noile măsuri fiscale pentru 2024: voucherele de vacanță acordate în funcție de nivelul salariului, limitarea sporurilor și facilitățile pentru angajații din IT şi construcții, eliminate

În prezent copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, primesc suma de 631 de lei lunar. Cei cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale beneficiază de 256 de lei pe lună.

Citește și: Când primesc elevii bursele. Iată data la care cardurile lor vor fi încărcate

Copiii cu vârsta între 3 și 18 ani, care suferă de handicap, beneficiază de suma de 631 de lei, față de 600 de lei cât primeau în anul 2022.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Alocațiile au fost majorate în anul 2023

Guvernul României a decis ca alocațiile să fie majorate în ianuarie 2023, în funcție de rata anuală a inflației. Astfel că alocațiile ar urma să crească din nou în anul 2024.

Citește și: Apar noi pensii speciale în România. Ce spun reprezentanții CCR?

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică” se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Citește și: Cresc alocațiile pentru copii! Cu cât vor fi majorate la începutul anului 2024

Bine de știut și faptul că cei născuți în Republica Moldova, dar ai căror părinți dețin cetățenia română, pot benefica de alocație în România.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, părinții trebuie să depună un dosar la Primăria localității de care aparțin.

În România, copiii beneficiază de alocație până la vârsta de 18 ani, iar după această vârstă pot beneficia în continuare de alocație în anumite condiții.