Ce se întâmplă cu alocațiile din luna februarie. Anunțul de ultimă oră făcut de Ministerul Muncii

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 15 ian 2024, 14:30

Alocații copii 2024

Sursa: PixaBay

Din luna februarie 2024 a acestui, alocațiile vor cunoaște o creștere semnificativă, cu un plus de 35 de lei

Ministerul Muncii a făcut anunțul așteptat privind majorarea alocațiilor pentru copii, începând cu luna februarie. Potrivit noului cadru legislativ, copiii cu vârsta peste 2 ani și tinerii implicați în cursuri liceale sau școli profesionale vor beneficia de o creștere de 13.8%, primind astfel suma de 292 de lei lunar. În același timp, copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani vor primi o alocație lunară de 719 lei.

Alocații mai mari începând cu februarie 2024

Este important de menționat că primele alocații majorate vor fi plătite începând cu luna februarie, marcând astfel începutul aplicării noilor reglementări. Această inițiativă confirmă angajamentul Ministerului Muncii de a asigura o distribuție echitabilă a resurselor și de a consolida sprijinul acordat familiilor cu copii în România.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”,
 se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Citește și: Cine sunt românii care vor beneficia de 250 de lei în luna februarie. Aflați ce puteți achiziționa cu această sumă

În urma ajustărilor legislative, copiii cu vârsta de până la 2 ani și minorii cu handicap vor beneficia de o alocație lunară de 718 lei, reprezentând o creștere considerabilă de 87 de lei comparativ cu anul precedent.

Această măsură vine în sprijinul familiilor care se confruntă cu costuri ridicate în îngrijirea celor mai mici membri, asigurându-le resurse financiare suplimentare pentru a acoperi nevoile specifice ale acestei categorii de vârstă.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, alocațiile cresc cu 35 de lei, ajungând la suma de 291 de lei lunar. Această ajustare reflectă eforturile autorităților de a ține pasul cu creșterea cheltuielilor necesare pentru îngrijirea și educația tinerilor în această tranziție crucială a vieții lor. 

De asemenea, notăm că aceeași sumă de 291 de lei va fi acordată tinerilor care au împlinit 18 ani, dar care continuă să-și urmeze studiile în învățământul liceal sau profesional la stat.

Această prevedere reflectă importanța acordată educației continue și susținerii tinerilor în etapele lor de formare academică. 

Cine poate beneficia de alocație în România

În cadrul sistemului social din România, fiecare copil cetățean român, având o vârstă de până la 18 ani, beneficiază de o alocație lunară acordată de stat. În plus, această susținere financiară se extinde și către tinerii care, după împlinirea vârstei de 18 ani, continuă să urmeze cursurile învățământului liceal sau profesional în conformitate cu prevederile legale, până la finalizarea acestora.

În cazul copiilor cetățenilor străini și al persoanelor fără cetățenie care sunt rezidenți în România, aceștia pot beneficia de alocație, conform condițiilor stabilite de lege, cu condiția să locuiască împreună cu părinții lor.

Citește și: Alocațiile copiilor se majorează din ianuarie 2024: Cum urmează să fie virați banii

De asemenea, este important de menționat că tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și care repetă un an școlar nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția situațiilor în care repetarea anului este determinată de motive de sănătate, certificate medical. Dreptul la alocația de stat pentru copii este stabilit începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. În situația în care cererea este depusă ulterior lunii nașterii, plata alocației de stat poate acoperi și perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni. 

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.