Ce se intampla cu alocațiile până la 1 ianuarie 2022! Ministrul Muncii Raluca Turcan a făcut anunțul

Author: Denisa Avram
Actualizat: 25 iul 2022, 21:40

Potrivit ministrului muncii Raluca Turcan, majorarea alocațiilor, care era programată la 1 iunie, va fi amânată până la 1 ianuarie 2022.

Guvernul Orban și-a asumat, în urmă cu doi ani, majorarea alocațiilor în 5 tranșe. Coaliția de guvernare a decis, însă, ca următoarea creștere a alocațiilor pentru copii, care era programată pe data de 1 iulie 2021, să fie amânată pentru anul viitor, la 1 ianuarie 2022, nu la 1 iulie 2021.

Majorarea alocațiilor, amânată

Liderul PNL, Ludovic Orban, a făcut anunțul cu privire la  creșterea alocațiilor de la data de 1 ianuarie 2022 a fost făcut de l 

”Coaliţia îşi menţine angajamentul de a realiza dublarea alocaţiilor conform legii. Am stabilit să crească alocaţiile.

Următoarea creştere va fi la 1 ianuarie 2022, aşa cum este amendamentul la Legea de adoptare a OUG, care a trecut de Senat şi este în dezbatare la Camera Deputaţilor”,  a declarat,  Ludovic Orban, după şedinţa coaliţiei, potrivit News.ro. 

Ministrul Muncii Raluca Turcan, a declarat că statul alocă 1% din PIB pentru alocații și susține că Guvernul va încerca să identifice resurse pentru o nouă majorare inclusiv în 2021.

„Un copil, dacă vreți să fie ajutat cu adevărat, dacă este vulnerabil, are nevoie de servicii integrate, de asistență medicală, de consiliere școlară, de consiliere educațională, de consiliere vocațională”, a spus Raluca Turcan la B1TV. 

Ministrul muncii este de părere o majorare a alocaţiilor ar fi o lovitură grea pentru bugetul de stat. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

"În momentul de faţă plătim aproximativ 9,7 miliarde de lei pentru alocaţiile copiilor şi majorarea de la 1 iulie ar presupune încă un efort bugetar de aproximativ două miliarde de lei, deci în total am depăşi 1 la sută din PIB", a precizat Raluca Turcan, conform stirilekanald.ro.

Citeste si: Anunțul momentului pentru părinți! Alocaţiile pentru copii nu vor creşte de la 1 iulie

PSD cere creșterea alocațiilor

Reprezentanții PSD au anunțat că vor depune în Parlament  un proiect de lege pentru creşterea „imediată” a alocaţiilor  și condamnă guvernul pentru că nu și-a respectat angajamentul în ceeea ce privește majorarea alocațiilor.

„Este practic un furt din buzunarele copiilor! Conform proiectului de lege adoptat deja de majoritatea din Senat a PNL-USR-UDMR, vor fi anulate două din cele 5 tranşe promise de PNL înainte de campania electorală, respectiv tranşa 3, prevăzută pentru 1 iulie 2021 şi tranşa 4 pentru 1 ianuarie 2022.

Citeste si: Pensii 2021: Anunț de ultimă oră! Raluca Turcan: În România, pensiile au fost folosite ca instrument politic

Prin aceste modificări, Coaliţia PNL-USR-UDMR fură din buzunarele copiilor suma totală de 2,1 miliarde, pe care ar fi trebuit să le plătească în intervalul 1 iulie 2021-1 iulie 2022”, se precizează într-un comunicat de presă al PSD.

Citeste si: E oficial! Alocațiile nu mai cresc în acest an. Ludovic Orban a anunțat când vor fi majorate