Ministrul Educației, Monica Anisie, s-a ferit să ofere un răspuns clar referitor la evoluția anului școlar 2019-2020. Dacă până acum exista o ipoteză potrivit căreia elevii s-ar putea întoarce la școală după vacanța de Paște, decizia de a prelungi starea de urgență pe teritoriul României schimbă tot.
Citeste si: Boris Johnson, infectat cu coronavirus, a fost dus la terapie intensivă
Ce se întâmplă cu anul școlar după prelungirea stării de urgență?
Din cauza noului coronavirus, în România s-a luat decizia prelungirii stării de urgență cu încă o lună, mai exact până pe 16 mai. În aceste condiții, toate instituțiile de învățământ vor rămâne închise, măsura urmând să fie aplicată până la finalul stării de urgență.
Ministrul Educației a precizat că și în condițiile date, nu se ia în calcul înghețarea anului școlar, precizând că se caută soluții pentru rezolvarea problemelor legate de susținerea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, urmând ca acestea să fie făcute publice în această săptămână.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Astfel, pentru că starea de urgență a fost prelungită, elevii nu se vor întoarce la școală până la jumătatea lunii mai, iar după vacanța de primăvară, cursurile online vor fi reluate.
"Cel mai important este ca elevii și profesorii să fie în siguranță, sănătatea lor este cea mai importantă. Noi ne uităm și la ce au făcut celelalte țări. Sunt însă foarte multe țări- Estonia, Ungaria, Luxemburg, de exemplu- care nu au luat încă nicio decizie. Săptămâna aceasta vom anunța soluțiile la care ne gândim și pe care le luăm și în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus. Dar sub nicio formă nu se va îngheța anul școlar.", a spus ministrul Educației, Monica Anisie, potrivit hotnews.ro.
Simulările examenelor naționale vor fi anulate
Ca o primă măsură, ministrul Educației a anunțat că simulările examenelor naționale vor fi anulate.
"Simulările sunt anulate. Nu mai putem susţine simulările, însă aceste simulări le-am înlocuit cu acele teste de antrenament pe care le-am pus la dispoziţia elevilor de clasa VIII-a şi a XII-a. Vom pune săptămânal câte cinci teste de antrenament. Vineri vom publica baremul iar în emisiunile realizate la TVR vor fi explicate rezolvările acestor modele sau teste de antrenament, cum le-a numit Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Aceste teste este bine să fie rezolvate în parteneriat cu cadrul didactic de la clasă.(...) MEC pune la dispoziţie baremul şi elevul se poate şi autoevalua. Simulările le-am anulat şi am înlocuit simularea cu aceste teste de antrenament tocmai pentru faptul că elevul trebuie să se pregătească în continuare pentru examenele naţionale", a anunțat Monica Anisie la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.