Marcel Boloș a explicat situația ce stă pe buzele tuturor în aceste zile, mai exact de ce lipsesc 20 de miliarde de lei, aproximativ 4 miliarde de euro din buget. Acesta a venit și cu câteva soluții prin care să umple golul, însă nu toate au fost privite cu ochi buni.
Ce se întâmplă cu banii românilor?
În ultimele zile s-a discutat despre deficitul bugetar de aproximativ 4 miliarde de euro ce s-a descoperit, iar ministrul Investițiilor si Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat situația și a oferit câteva soluții pentru refacerea bugetului.
A doua soluție pe care ministrul Investițiilor si Fondurilor Europene a găsit-o a fost înghețarea angajărilor la stat, ce vine și ea cu diferite aspecte negative precum deficitul de angajați în poliție, Jandarmerie, ISU, ambulanță și spitale. Ultima variantă pe care Marcel Boloș a pregătit-o în dorința de a rezolva această situație nefericită este interzicerea cumulului pensie salariu, în cazul persoanelor care lucrează la stat, însă această soluție poate crea un deficit de
„Sunt măsuri de folosire cu chibzuința a banilor pe care îi avem la buget. Sunt măsuri pe care chiar Comisia Europeană le-a solicitat, inclusiv dacă vorbim despre pensiile speciale, inclusiv dacă vorbim despre salariile și cheltuielile cu salariile bugetare. Sunt toate măsuri pe care deseori le-am denumit ca o trecere la normalitate și folosire judicioasă a banilor pe care îi avem acordați, pe lângă cei europeni.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Soluțiile nu acoperă nici măcar 3 miliarde de lei
Însă măsurile prezentate mai sus nu pot atinge nici măcar trei miliarde de lei din deficitul de aproape 20 de miliarde pe care îl are bugetul, astfel Guvernul României ar vrea să ia bani de la Uniunea Europeană. Ministrul Investițiilor si Fondurilor Europene consideră că singura soluție pentru această perioadă, în care oamenii să nu sufere, este primirea banilor de la PNRR pe care România îi va primi doar dacă respectă regulile impuse de CE.
„Noi nu ne putem permite, în momentul de față, la valoarea contractelor de finanțare pe care le avem încheiate și la valoarea contractelor de lucrări încheiate, noi nu ne putem permite să nu atragem banii europeni și sarcina mea, ca ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, este ca în România să ajungă până la ultimul cent din banii europeni. Fiindcă aceasta este șansa noastră de a ne dezvolta pe termen lung și de aceea, banii din PNRR sunt acordați condiționat de cele patru reforme pe care le avem: reforma pensiilor speciale, reforma pensiilor
reforma corporațiilor și guvernatei corporațiilor de stat, reforma salarizării bugetarilor”, a mai precizat Marcel Boloş.
Citește și: Când intră pensiile pe card în aprilie 2023? Vești bune pentru români, chiar înainte de Paște!