CE SE INTAMPLA cu BEBELUSII carora li se dau antibiotice multe inainte de doi ani

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 04:16

Oamenii de stiinta au studiat in perioada 2001 - 2013 dosarele medicale ale unui numar de peste 64.000 de copii, monitorizati de la nastere si pana la varsta de cinci ani.

"In contextul in care obezitatea rezulta din multiple cauze, reducerea prevalentei sale depinde de identificarea si de controlarea tuturor factorilor de risc", a explicat medicul Charles Bailey, de la Spitalul de pediatrie din Philadelphia, principalul autor al acestui studiu, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA).

"Rezultatele studiului nostru sugereaza faptul ca folosirea excesiva a antibioticelor inainte ca pacientul sa implineasca varsta de 24 de luni ar putea fi unul dintre acesti factori", a adaugat el.



Oamenii de stiinta au studiat in perioada 2001- 2013 dosarele medicale ale unui numar de peste 64.000 de copii, monitorizati de la nastere si pana la varsta de cinci ani. Ei au aflat astfel ca aproximativ 69% dintre copii au primit antibiotice, in medie, de 2,3 ori inainte de a implini varsta de doi ani.

Administrarea de antibiotice copiilor in varsta de pana la doi ani creste riscul de obezitate infantila, iar acesta este inca si mai mare pentru pacientii care au primit doze importante, potrivit unui studiu american ale carui rezultate au fost publicate luni.


In total, rata de prevalenta a obezitatii era de 10% la varsta de doi ani, de 14% la trei ani si de 15% la patru ani, precizeaza autorii. in ceea ce ii priveste pe copiii supraponderali, procentele au fost urmatoarele: 23% la varsta de doi ani, 30% la trei ani si 33% la patru ani.

Cercetatorii au determinat, de asemenea, ca pacientii care au fost tratati de cel putin patru ori cu antibiotice inaintea varstei de doi ani prezinta un risc si mai mare de obezitate.


Obezitatea reprezinta o problema majora de sanatate publica. Studii efectuate anterior sugereaza ca modificarile provocate de antibiotice la nivelul florei microbiene intestinale ar putea fi asociate cu obezitatea, a reamintit medicul Charles Bailey.

Studiul cercetatorilor americani confirma necesitatea adoptarii unor noi directive in privinta folosirii antibioticelor pentru tratarea unor maladii pediatrice curente, care sa preconizeze un uzaj limitat atunci cand eficienta acestor medicamente a fost demonstrata.
( sursa Mediafax)

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.