Absolvenții de liceu și facultate din promoția 2024 pot beneficia de diverse prime oferite de Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a facilita integrarea pe piața muncii. Conform legislației în vigoare, aceștia pot primi prime de inserție, de mobilitate și alte stimulente financiare, dacă se înregistrează în evidențele ANOFM și își găsesc un loc de muncă. Aceste măsuri au scopul de a sprijini tinerii absolvenți în tranziția de la sistemul educațional la cel profesional.
Cine poate beneficia de prima de inserție?
Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții care se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în cel mult 60 de zile de la absolvire și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) de la data încadrării.
- Jumătate (990 de lei) la data angajării.
- Jumătate (990 de lei) după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Nu pot beneficia de prima de inserție:
- Absolvenții care, la data absolvirii studiilor, aveau raporturi de muncă sau de serviciu.
- Absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii doi ani.
- Absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația de a-i încadra în muncă.
- Absolvenții care, între data absolvirii și data solicitării dreptului, au fost admiși într-un nivel de învățământ superior.
Citește și: Apar noi burse pentru elevii olimpici: Care sunt criteriile de acordare a burselor de merit și ce valoare au
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Cine poate beneficia de prima de mobilitate?
Potrivit avocatnet.ro, prima de mobilitate cuprinde prima de încadrare și prima de instalare, destinate stimulării încadrării în muncă în localități diferite de cele de reședință sau domiciliu, conform Planului național de mobilitate.
Se acordă persoanelor care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu sau reședință. Aceasta este neimpozabilă și se acordă pe o perioadă de 12 luni, valoarea fiind calculată la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 de lei/zi, proporțional cu zilele lucrate efectiv.
Cine poate primi prima de instalare
Această primă este destinată persoanelor care își schimbă domiciliul sau reședința pentru a se angaja într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km. Valoarea primei de instalare este:
- 12.500 de lei pentru persoanele care își schimbă domiciliul sau reședința.
- 15.500 de lei pentru persoanele care sunt însoțite de membrii familiei sau de copii în cazul familiilor monoparentale.
Prima de instalare se acordă în două tranșe:
- Jumătate la data instalării.
- Jumătate după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Prima de încadrare și prima de instalare nu se pot cumula.
Citește și: Facultăți fără Bac 2024. Ce poți studia dacă nu ai luat Bacalaureatul
Astfel, ANOFM oferă diverse stimulente financiare pentru absolvenții care se înregistrează în evidențele sale și își găsesc un loc de muncă. Aceste prime, cum ar fi cea de inserție și cele de mobilitate, sunt menite să sprijine tinerii absolvenți în tranziția lor de la studii la o carieră profesională, facilitând astfel integrarea pe piața muncii și asigurând stabilitate financiară în primele luni de angajare.