Sorin Cîmpeanu a spus ce se întâmplă cu bursele elevilor. Din cauza faptului că din ce în ce mai mulți elevi abandonează școala, iar cei mai mulți provin din mediul rural, Ministerul Educației a venit cu noi măsuri.
Ce se întâmplă cu bursele elevilor?
Sorin Cîmpeanu a precizat faptul că bursele elevilor vor reprezenta un aspect extrem de important în ceea ce privește noua Lege a Educației.
În cadrul unei dezbateri care a avut loc astăzi, 6 august, la Iași, Sorin Cîmpeanu a precizat faptul că bursele care vor fi acordate elevilor vor fi suficient de mari cât să reprezinte un real ajutor atât pentru părinți, cât și pentru elevi.
„Fiecare părinte îşi face calcule.
„Vrem să dăm putere şcolilor. Propunerea din lege este ca pentru fiecare din cei 871.000 elevi din învăţământul primar să fie o alocată suma de 400 de lei pentru bursa socială, iar pentru învăţământul gimnazial pentru cei 751.000 elevi alocaţia este de 920 de lei.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Pentru învăţământul liceal unde sunt 573.000 elevi, alocaţia propusă este de 1.500 lei pentru liceele teoretice şi vocaţionale şi 3.000 de lei pentru învăţământul profesional. Fiecare şcoală va şti exact care va fi bugetul pe care îl are la dispoziţie şi va putea să-şi pună în practică propria viziune de susţinere a performanţei”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Școlile nu vor avea o medie minimă în funcție de care să acorde bursele
„ Vă puteţi adapta specificului şcolii. Poate fi de la media 7.00, sau de la 8.00, sau 9.25. Singurul lucru pe care statul îl face este să aloce resursele şi să stabilească un cuantum minim. Raportaţi o clasă de liceu cu 28 de elevi. Bugetul de burse este 28 înmulţit cu 1.500 de lei, adică 42.000 de lei pe an. Asta înseamnă un buget lunar de 4.800 de lei pentru burse. Cel puţin 12 elevi vor lua bursă în fiecare clasă din România. Iar cuantumul bursei va fi unul motivant”, a mai spus ministrul Educației.
Aproximativ 300 de profesori au participat la dezbaterea care a avut loc la Iași.