Ce se intampla cu cei care REFUZĂ să se vaccineze! Decizia drastică luată în România

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 26 iul 2022, 08:05
Lovitură pentru cei care refuza să se imunizeze împotriva coronavirusului
Sursa: PixaBay

Universitatea Babeș-Bolyai a decis în Consiliul de Administrație ca pe perioada vacanței de vară, numai studenții care sunt vacciați pot rămâne în căminele universității.

Studenții Universității Babeș-Bolyai care nu sunt vaccinați împotriva noului coronavirus nu se vor putea caza în căminele studențești pe perioada de vară.

Studenții nevaccinați nu se vor putea caza în căminele
[Sursa: PixaBay]

Citeste si: Un nou vaccin împotriva Covid-19. Țara care deja testează serul de imunizare

Studenții nevaccinați rămân fără cazare în cămine

Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca a luat o hotărare în privința studenților nevaccinați. Prin urmare, doar studenții vaccinți împotriva noului coronavirus vor avea posibilitatea de a fi cazați, pe timpul verii, în căminele universității.

„Această decizie, luată în spiritul autonomiei universitare, prin analogie cu reglementări similare din alte domenii, este necesară pentru a nu crea premisele unor focare COVID-19 în căminele studenţeşti peste vară, care ar afecta atât oraşul, cât şi începerea anului universitar 2021-2022 (inclusiv cazarea studenţilor)”, se arată în comunicatul de presă al UBB, adăugând

că la această decizie au luat parte și studenții.

Una dintre cele mai importante condiții ca studenții să se cazeze în cămine, este aceea de a prezenta fiecare adeverința de vaccinare.

În condițiile în care, din motive medicale, unele persoane nu se pot vaccina împotriva virusului care a fcut ravagii în întreaga lume, se vor crea condiții speciale cum ar fi, cazarea în camere izolate și testarea periodică a studenților.

Citeste si: Ce trebuie sa stie romanii care isi doresc sa isi petreaca vacanta in Grecia in aceasta vara!

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, profesorul Daniel David, a declarat că universitatea a avut grijă ca activitățile academice să nu fie condiționate de vaccinare, ci doar cazarea în căminele studențești pe perioada vacanței de vară.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Precizările Universității Babeș-Bolyai: „1. Studenţii UBB care desfăşoară activităţi didactice obligatorii sunt cazaţi, în regimul constrângerilor impuse de pandemie, fără a fi condiţionaţi de vaccinare.

2. Studenţii care nu au activităţi didactice obligatorii, dar doresc să rămână în oraş şi să utilizeze căminele UBB "în regim hotelier", cu scop personal, au obligaţia de vaccinare. Această decizie, luată în spiritul autonomiei universitare, prin analogie cu reglementări similare din alte domenii, este necesară pentru a nu crea premisele unor focare COVID-19 în căminele studenţeşti peste vară, care ar afecta atât oraşul, cât şi începerea anului universitar 2021-2022 (inclusiv cazarea studenţilor).

3. Modalităţile de cazare şi de începere a anului universitar 2021-2022 vor fi stabilitate la sfârşitul lunii iulie, în funcţie de condiţiile pandemiei şi de reglementările naţionale existente, cu implicarea întregii comunităţii academice a UBB.”

UBB se pregăteşte să înceapă anul universitar 2021-2022 în logica clasică. Dar acest lucru depinde atât de condiţiile pandemiei şi de reglementările naţionale, cât şi de măsurile interne. Măsura vaccinării pentru acei studenţi care doresc să utilizeze peste vară, "în regim hotelier", căminele UBB este o astfel de măsură, luată democratic, inclusiv cu participarea studenţilor, pentru a nu crea premisele unor focare COVID-19 în căminele studenţeşti peste vară, care ar afecta atât oraşul, cât şi începerea anului universitar 2021-2022.

Aşadar, este o decizie comună pentru a putea pregăti fără riscuri mari un nou an universitar 2021-2022, fără a discrimina pe cineva academic (nimeni nu este oprit de la un act academic).

Mai mult decât atât, vom analiza la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie dacă vaccinarea poate să fie înlocuită (nu doar ca măsură excepţională) cu prezentarea periodică a unui test şi/sau cu dovada trecerii prin boală; deja, aşa cum este precizat în Hotărârea Consiliului de Administraţie al UBB, dacă vaccinarea nu se poate realiza ca urmare a unor condiţii medicale, atunci se aplică măsuri alternative pentru a permite cazarea (ex. testare periodică, gruparea căminelor etc.).

În fine, împreună cu reprezentanţii Consiliului Studenţilor din UBB, venim în întâmpinarea studenţilor, ajutându-i să se vaccineze, astfel încât să putem reveni cât mai curând la condiţiile normale, fireşti de cazare şi studiu", afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că UBB susţine campania naţională de vaccinare, inclusiv, în colaborare cu reprezentanţii studenţilor proprii, în campusurile studenţeşti, potrivit hotnews.

Citeste si: Simptomele COVID-19 s-au schimbat! Cum îți dai seama dacă te-ai infectat cu varianta Delta a coronavirusului? 3 semne care nu trebuie ignorate

Potrivit capital.ro, în căminele Universității Babes Bolyai stau în fiecare an aproximativ de 6.000 de studenți. Însă, pe timp de vară rămân aproximativ 700 de studenți. Acum, toți vor avea nevoie de adeverința de vaccinare pentru a locui în cămine.