Ucraina a informat că centralele nucleare operaționale de pe teritoriul ei funcționează în siguranță și nu au fost înregistrate ”distrugeri” la facilitățile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, a anunțat joi Agenția Internațională pentru Energie Atomică, citând o notificare transmisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
UDATE: Rusia suține că protejează centrala de la Cernobîl de teroriști
Ministerul rus al Apărării susține că trupele sale dețin centrala de la Cernobîl pentru a o ”proteja”, scrie BBC, citat de stiripesurse.ro.
De asemenea, instituția a mai precizat că face acest lucru pentru a se asigura că: "grupurile naționaliste și alte organizații teroriste nu pot folosi situația din țară pentru a organiza o provocare nucleară".
Rusia a declarat că nivelul de radiații din zona centralei nucleare sunt normale și că personalul continuă să monitorizeze nivelurile de radioactivitate.
Ce se întâmplă cu centrala ce la Cernobîl după ce a fost capturată de ruși
Potrivit ultimelor informații de pe câmpul de luptă, în prima zi de bombardament, facilitățile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate joi de trupele rusești, după ce Kremlinul a luat cu asalt Ucraina, a declarat un consilier al președintelui ucrainean.
Directorul general AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat joi, la scurt timp după ce forțele ruse au acaparat centrala de la Cernobîl, că operarea în condiții de siguranță și securitate a facilităților nucleare din această zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
“Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că “forţe armate neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale site-ului industrial.
După cel mai mare dezastru nuclear din istorie, care a avut loc în 1986, în prezent, încă se mai desfășoară activități de gestionare și stocare a deșeurilor nucleare, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a operatorului centralei chnpp.gov.ua/en/home.
Potrivit AIEA, în prezent în Ucraina funcţionează patru centrale nucleare.
Planul secret pe care Putin îl are pentru energia nucleară
După capturarea centralei de la Cernobîl, planul președintelui rus ar fi să deconeteze Urcaina de la rețelele electrice și de comunicații, astfel cu ajutorul grupurilor de sabotaj vor instala panica în rândul populației. Putin are un scop bine înțelenit, ar urma să atace cibernetic autoritățile publice și a alte site-uri vitale din Ucraina, pentru a putea prelua controlul princialelor autorități ale statului.
Toate aceste manevre cu scopul de a prelua conducerea statului și obligarea Ucrainei de a semna un acord de pace în condițiile impuse de Moscova.