Darul de nuntă al proaspeților căsătoriți va fi impozitat. Același lucru este valabil și-n cazul botezurilor, dar și a lăutarilor care întrețin atmosfera la astfel de evenimente.
Guvernul pune stăpânire pe darul de nuntă al românilor
Noile măsuri fiscal bugetare vor afecta darul de nuntă al românilor. Veniturile petrecăreților vor fi luate la purificat de către inspectorii ANAF. Potrivit acestora, darul de nuntă va fi impozitat cu 70%.
Citește și: Guvernul taie din voucherele de vacanță. Cine sunt angajații care vor fi afectați de această măsură
Darul de nuntă ar trebui să fie pentru proaspeții căsătoriți ca un sprijin în noua viață de cuplu. Cei care nu vor să rămână fără o parte considerabilă din darul de nuntă, sunt nevoiți să se grăbească, plafonarea plăților urmând să intre în vigoare de la data de 31 decembrie 2024.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.
Proaspeții căsătoriți pot totuși evita impozitarea darului de nuntă
Există totuși o variantă salvatoare pentru cei care doresc să rămână cu darul de nuntă neimpozitat. Mirii își pot ruga invitații să vireze banii direct în cont, astfel aceștia vor fi impozitați doar cu 10%, în loc de 70%.
Ținând cont de faptul că un meniu de nuntă pornește de la suma de 50 de euro pentru o singură persoană, numărul nunților ar putea să scadă în următoarea perioadă.
„Vă solicităm informaţii despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/ Societăţi Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile economice sau juridice pe care le-aţi avut cu ocazia evenimentelor prilejuite de celebrarea căsătoriei civile şi religioase”, susțineau reprezentanții ANAF în anul 2018.