Ce se întâmplă cu nunțile programate în luna februarie 2022. Când vor putea fi organizate din nou evenimente private în România

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 31 oct 2022, 03:15

Nunțile programate în luna februarie 2022 nu vor putea fi organizate

Sursa: unsplash

Românii care aveau programate nunți în luna februarie 2022 vor fi nevoiți să își reprogrameze evenimentele. Ce se întâmplă cu nunțile și când vor putea fi organizate din nou?

În România, în continuare sunt restricții din cauza pandemiei de coronavirus, astfel că nunțile și evenimentele private sunt interzise. Ce trebuie să știe românii care aveau programate nunți în luna februarie 2022?

Nunți februarie 2022. Ce se întâmplă cu nunțile organizate la început de an?

Conform calendarului creștin ortodox pentru anul 2022, nunțile pot fi organizate până pe 27 februarie, atunci când se lasă sec de carne pentru Postul Paștelui 2022, care începe pe data de 07 martie.

În acest context, foarte mulți români și-au programat nunta în luna februarie, însă, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, aceste evenimente nu vor avea loc.

Autoritățile au decis, la începutul lunii ianuarie 2022, să prelungească starea de alertă pentru 30 de zile, ceea ce înseamnă că restricțiile sunt în vigoare până la data de 6 februarie. Având în vedere că numărul cazurilor noi de coronavirus este în creștere, autoritățile ar putea decide din nou prelungirea stării de alertă, ceea ce înseamnă că și restricțiile vor fi în vigoare pentru încă 30 de zile.

Ținând cont de contextul epidemiologic actual, autoritățile au decis să interzică orice fel de evenimente care presupun participarea unui număr mare de persoane, mai exact mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, dar și evenimentele private cum ar fi nunțile, botezurile sau mesele festive. Conform restricțiilor aflate în vigoare, nunțile programate în luna februarie 2022 nu vor putea avea loc, astfel că viitorii miri vor fi nevoiți să își reprogrameze evenimentele pentru o dată viitoare.

„Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuride instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri,organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festiveși altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment înspații deschise sau închise ”, au precizat autoritățile.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Alexandru Rafila, anunț extrem de important pentru românii care au 3 doze de vaccin: "Vor fi scutiţi de carantină"

Când vor fi organizate din nou nunți? Răspunsul oferit de Alexandru Rafila

Tulpina Omicron a coronavirusului se răspândește cu rapiditate în România, iar numărul cazurilor noi este în creștere, astfel că autoritățile sunt de părere că e nevoie în continuare de restricții pentru a ține pandemia sub control.

Întrebat când ar putea fi reluate nunțile și evenimentele private, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că acest lucru s-a putea întâmpla după data de 1 mai, însă totul depinde de contextul epidemiologic, urmând ca situația să fie analizată pentru a vedea ce măsuri sunt necesare.

„Am avut discuţii nu numai cu cei din industria nunţilor, am avut foarte multe discuţii în ultima perioadă cu reprezentanţi ai diverselor industrii, fie că discutăm de HORECA, de organizatorii de evenimente.

Mă gândesc că nu sunt doar nunţile evenimentele la care asistăm. Din HORECA, din marii retaileri, din industria alimentară şi cred că în luna martie putem avea o discuţie aplicată despre un calendar pe termen mediu măcar, încât să existe predictibilitate. Toată lumea îşi doreşte predictibilitate, nu îşi doreşte o măsură pe care o luăm de azi pe mâine. Cred că în luna martie, când vom avea elemente concrete în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei, putem să stabilim împreună programul. E o opinie personală, acum luaţi-o ca atare, cred că începând din luna mai aceste tipuri de evenimente se pot relua, probabil cu anumite limitări, nu ştiu dacă se referă neapărat la număr, dar trebuie păstrate elemente de siguranţă care înseamnă o oarecare distanţare sau, în cazul unor evenimente publice, nu neapărat nunţi, utilizarea măştii. La tulpina Omicron este cel mai important element pentru că este o barieră mecanică care previne transmiterea”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Citeste si: Când se termină pandemia de COVID-19! Varianta Omicron ar veni cu finalul valurilor de infectări

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.