Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul

Autor: Diana Bostan

Guvernul a modificat Ordonanța de Urgență 84

Sursa: Pixabay

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat joi seara în Piața Victoriei din București, la un protest organizat de comunitatea Declic, cerând abrogarea Ordonanței de Urgență 84.

Protestatarii, care afișau pancarte cu mesaje precum „ Și eu iau paracetamol/nurofen”, „Dacă eu rămân fără permis, copiii mei rămân fără mâncare” și „Și eu mănânc cozonac cu mac”, au solicitat premierului Marcel Ciolacu să renunțe la această ordonanță, argumentând că aceasta lasă fără permis șoferi nevinovați, notează Libertatea.ro.

Citește și: OUG 84 va fi modificată astăzi, 11 iulie. Ce se întâmplă cu șoferii care refuză testarea rapidă antidrog

Protest în București pentru abrogarea OUG antidrog

În fața Guvernului, participanții la protest au cerut modificarea legii pentru a opri pedepsirea șoferilor care au urme de substanțe interzise în organism din cauza medicamentelor sau alimentelor, dar nu se află sub influența acestor substanțe.

Citește și: Scandal între MAI şi INML, după Ordonanța 84. Care sunt nemulțumirile medicilor legiști

„Comunitatea Declic organizează protestul chiar în fața Guvernului și cere premierului Marcel Ciolacu să renunțe la Ordonanța care lasă fără permis de conducere pe orice șofer care alege să fie testat la IML pentru depistarea drogurilor, nu prin aparatele poliției care generează un număr mare de erori fals/pozitive”, a anunțat Declic pe Facebook și citat de sursa menționată anterior.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Oana Ioniță, despre experiența din Ibiza. Ce vedete a întâlnit dansatoarea? „Au fost cei mai frumoși ani din viața mea.”

Manifestanții speră ca premierul să ia în considerare cererile societății civile și să acționeze în consecință. „Mai cerem reglementarea limitelor de la care se decide că un șofer se află sub influența substanțelor interzise. Altfel ne putem trezi cu dosar penal de la un covrig cu mac”, a precizat Declic. Peste 180.000 de persoane au semnat deja petiția pentru anularea ordonanței, potrivit g4media.ro.

Anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu

Guvernul a reacționat la presiunile publice și a modificat Ordonanța de Urgență 84/2024 privind siguranța rutieră în ședința din 11 iulie. Una dintre modificări prevede că dacă rezultatele testelor antidrog nu vor veni în cel mult 72 de ore, șoferii își vor primi permisele înapoi. „Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”,

a declarat premierul Marcel Ciolacu, potrivit Libertatea.ro.

Citește și: MAI menține ordonanța privind suspendarea permiselor șoferilor testați FALS pozitiv pentru substanțe interzise. Cu ce soluție vine Ministerul

Noua OUG 84, care modifică Codul Rutier în privința testării antidrog a șoferilor, prevede că rezultatele testelor antidrog trebuie să fie disponibile în maximum 72 de ore, în caz contrar permisele de conducere vor fi restituite temporar.

Președintele Europol, Cosmin Andreică, atrage atenția că această măsură, deși vine în ajutorul celor nevinovați care sunt depistați fals pozitiv de aparatele rapide drugtest, oferă totodată o portiță de scăpare temporară și pentru consumatorii de droguri, care ar putea fi depistați pozitiv la volan, notează Adevărul.