Ce se întâmplă cu pacienții vindecați de coronavirus? Iată ce au constatat medicii

Author: Bianca Hriscu

Ce se întâmplă cu pacienții vindecați de coronavirus? Se pare că lupta cu virusul nu se termină imediat după ce testul iese negativ. Ce spun medicii?

Ce se întâmplă cu pacienții vindecați de coronavirus? Medicul Carmen Dorobăț atrage atenția că infecția cu noul coronavirus poate să reapară și după ce pacientul a fost declarat vindecat, motiv pentru care orice simptom trebuie ținut sub supraveghere. 

Citeste si: Raed Arafat, grav avertisment privind Covid-19 si gripa! Ce trebuie sa faca populatia

Ce se întâmplă cu pacienții vindecați de coronavirus? Iată ce au constatat medicii

După ce a studiat evoluția coronavirusului, Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli infecțioase din Iași, a constatat că există situații în care pacienții vindecați pot prezenta din nou semne de boală. Acest lucru se poate întâmpla fie pentru că virusul rămâne la nivelul aparatului respirator și se reactivează după o perioadă de timp, fie pentru că este vorba despre o reinfectare.

În acest context, medicul Carmen Dorobăț îi sfătuiește pe pacienții vindecați de coronavirus să meargă la medic chiar și la cel mai mic semn de boală, asta pentru a evita agravarea stării de sănătate.

"Ca și în cazul altor infecții, o reinfecție poate fi posibilă după un anumit interval de timp. De regulă, probabil că toți cei care au trecut prin această boală dezvoltă anticorpi care sunt protectori pentru o perioadă, sperăm noi- pentru că nu avem date-, cât mai lungă de timp.

Aș vrea să fac o precizare. Și anume deosebirea între reinfecție, care înseamnă o repătrundere a virusului în organism și o recădere. Cred că în cele mai multe cazuri în care asistăm la o repozitivare după ce pacientul s-a negativat, este vorba nu de reinfecție, ci de recădere. Adică virusul rămâne cantonat undeva în organism – probabil, din ce spun studiile-, undeva la nivelul aparatului respirator.

De unde în anumite condiții se redeșteaptă.

Am avut la Boli Infecțioase la Iași 3 sau 4 astfel de cazuri. S-au repozitivat după o perioadă de 10-14 zile de negativare. Din fericire au fost forme ușoare care nu au pus probleme deosebite.

Ce de asemenea trebuie să fie un aspect la care noi să urmărim este vorba de posibilele sechele. Pentru că din pacienții chiar negativați unii continuă să prezinte jenă respiratorie și urmează în acest sens recuperare respiratorie. Dar sunt și persoane care prezintă dureri în momentul mersului, dureri de natură neurologică, fapt ce a fost consemnat de specialiști în neurologie.

Așa stând lucrurile, la Iași am luat hotărârea să dispensarizăm acești pacienți, la modul că dintre ei, la 30 de zile să vină – sperăm noi cât mai mulți – la o reevaluare.

Eu aș sfătui pe cei care au trecut prin această boală să meargă la un control la medicul infecționist sau la medicul de familie la 30 de zile, iar dacă în această perioadă apar simptome și ei simt că ceva este în neregulă, chiar dacă nu este un simptom clar, să meargă să aibă măcar un sfat de la medicul infecționist.", a spus Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli infecțioase din Iași, potrivit digi24.ro 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Citeste si: Alexandru Rafila se asteapta la cresterea cazurilor de la terapie intensiva si a mortalitatii

Sase focare de coronavirus intr-un judet. Spitalul de copii este pe lista

Şase focare de coronavirus sunt active în judeţul Galaţi, la Spitalul Judeţean ”Sf. Andrei”, unde sunt 193 de cadre medicale confirmate cu COVID-19, la Spitalul de Copii şi la patru agenţi economici.

La Galaţi, analiza situaţiei epidemiologice a arătat că în judeţ s-au făcut, în luna iulie, 8.610 teste.

Rata de pozitivare a fost de 14,07%, rezultând un număr de 1.212 persoane infectate cu noul coronavirus.

Dintre acestea, 29 de persoane au decedat, dând o rată a deceselor de 2,39%. Procentul de persoane infectate este de 0,97 la mia de locuitori în judeţul Galaţi şi de 1,31 la mia de locuitori în municipiul Galaţi, conform cifrelor ultimelor 14 zile, din 20 iulie şi până în 3 august.

Focarele existente în Galaţi se află la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Galaţi, la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Sfântul Ioan" Galaţi şi la patru agenţi economici, alte 3 focare la firme din judeţ fiind recent închise.

Conform analizei Prefecturii Galaţi, printre persoanele infectate se află personal medical, muncitori, agenţi de vânzări sau funcţionari publici.

Citește continuarea aici. 

Citeste si: Masca chirurgicală trebuie purtată și acasă?! Anunțul oficial al specialiștilor

 

Taguri: