Ce se întâmplă cu pensiile a peste cinci milioane de români. Ministrul Finanțelor, ultimele detalii legate de majorări: ”Ne-am pus speranța”

Autor: Diana Bostan

Ce se întâmplă cu pensiile după recalculare

Sursa: Colaj Kanal D

Recalcularea pensiilor este un subiect arzător pentru aproximativ cinci milioane de români. Marcel Boloș îi liniștește pe români cu privire la bugetul pe 2024.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a asigurat că recalcularea pensiilor este prevăzută în bugetul pentru anul 2024 și a subliniat că nu există nicio perspectivă ca aceste recalculări să nu fie efectuate. Declarația a fost făcută miercuri seara, confirmând astfel angajamentul guvernamental de a implementa majorările planificate, menite să aducă beneficii pensionarilor în cursul acestui an.

Marcel Boloș a anunțat ce se întâmplă după recalcularea pensiilor

Marcel Boloş a declarat faptul că guvernanții au inclus recalcularea pensiilor în bugetul pentru anul 2024. El a subliniat că, în ciuda criticilor privind supraestimarea veniturilor din digitalizare, bugetul a fost închis cu succes. Ministrul Finanțelor a menționat că în septembrie, Guvernul este în măsură să-și respecte angajamentele față de cei peste 4,6 milioane de pensionari, având bugetate sumele necesare pentru aceste recalculări.

Ministrul Finanțelor a explicat că banii sunt bugetați și că nu există nicio perspectivă ca aceste recalculări să nu fie plătite, fiind deja cuprinse în buget.

Citește și: Apar modificări semnificative în sistemul de impozitare a pensiilor din România: Cu cât urmează să fie impozitate pensiile românilor în 2024 și care sunt persoanele afectate de aceste modificări

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

„Vă dați seama că am făcut bugetul pentru anul 2024 cu recalcularea de pensii inclusă în buget. Deci, noi, practic, avem această bugetare şi mă bucur că am reuşit să închidem bugetul – chiar dacă am fost criticaţi că avem acea supraestimare de venituri, adică ne-am pus speranța în aceste venituri din digitalizare”, a spus Marcel Boloș, potrivit RomâniaTV.net.

Pensiile au fost majorate cu 13,8% la data de 1 ianuarie 2024

La aprobarea proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2024 în luna decembrie, ministrul Finanţelor a anunțat că acesta include o majorare a valorii punctului de pensie cu 13,8%, începând cu 1 ianuarie 2024, de la 1.785 lei la 2.032 lei.

De asemenea, a menționat că proiectul de lege conține și recalcularea pensiilor, conform angajamentului Parlamentului României, în conformitate cu noua Lege a pensiilor 360/2023, care are bugetată valoarea punctului de referință la 81 de lei.

Citește și: Punctul de pensie se schimbă din acest an: Casa Națională de Pensii Publice a făcut publice schimbările majore în sistemul public de pensii 2024

Declarațiile făcute de Marcel Boloș au fost confirmate și de Ministrul Muncii, care susține că a doua majorare a pensiilor va fi realizată în contextul recalculării acestora. În privința celei de-a doua etape, s-a precizat că recalcularea pensiilor și implementarea acestui proces vor avea loc începând cu 1 septembrie.

Simona Bucura- Oprescu a evidențiat faptul că pensiile sunt plătite lunar, iar începând cu data menționată, beneficiarii vor beneficia de noile pensii recalculate, care vor include detaliile privind punctele de contribuție, punctele necontributive și punctele de stabilitate asociate fiecărui individ.