Anunț important în ceea ce privește pensiile din România! Lucrurile se schimbă de la 1 iunie

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 23 feb 2023, 03:35

Anunț important în ceea ce privește pensiile din România! Lucrurile se schimbă de la 1 iunie

Sursa: Unsplash

Începând cu data de 1 iunie, vor avea loc schimbări importante în ceea ce privește pensiile românilor. O mare parte din salariații din România va primi o reducere atât a taxelor, cât și a impozitelor, însă acest lucru va influența, mai ales, Pilonul II de pensii. Iată cum se va întâmpla acest lucru!

Suma de bani care va merge către pensiile din Pilonul II este direct proporțională cu valoarea contribuției. De asemenea, mai multe facilități fiscale urmează să intre în vigoare pentru angajații sectorului aimentar, dar și pentru cei ai sectorului agriculturii.

Ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 iunie?

Mai exact, angajații care vor beneficia de facilitățile oferite vor trebui să opteze manual în ceea ce privește continuarea contribuirii la pensia privată, conform Playtech.ro.

Începând cu data de 1 iunie, angajații din sectorul alimentar și cei din sectorul agriculturii vor beneficia de un salariu minim de 3.000 de lei, pentru un program full-time, cu normă întreagă, ceea ce va influența pensiile acestora

Mai mult decât atât, vor fi introduse scutiri în ceea ce privește taxele salariale, dar și un procend la CAS mai redus. În cazul în care angajatorul își dorește, acesta are opțiunea de a reduce contribuția la pensie la 21,25% de la 25%.

Trebuie menționat faptul că procentajul de 3,75% reprezintă suma de bani care merge către Pilonul II.

Cu toate acestea, persoanele care nu vor să primească mărirea de salariu vor trebui să facă o cerere, pentru a specifica faptul că, în continuare, vor opta pentru Pilonul II de pensii. În acest fel, banii în plus vor merge către salariu, dar fără a fi nevoie de o intervenție specială din partea angajatului.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Anunț important pentru pensionari! Femeile vor ieși mai târziu la pensie, dar o categorie va face excepție. Iată despre ce este vorba

Angajații din România beneficiază de trei tipuri de pensii

Acestea sunt regăsite în: Pilonul I, Pilonul II și Pilonul III și se caracterizează în felul următor:

Pilonul I, sistemul public, reprezintă locul în care cea mai mare parte a contribuțiilor merg. Pilonul II reprezintă pensia ce este administrată privat de către o altă parte a contribuțiilor. Pilonul III este pilonul opțional și este reprezentat de către fondurile private la care pot contribui doar persoanele care doresc, iar suma este opțională.

Citeste si: Vești proaste pentru pensionari! Vârsta de pensionare se majorează. Cine iese mai târziu la pensie

Conform articolului 53 din Legea nr. 263/2010, bărbații se pot pensiona la vârsa de 65 de ani, iar femeile la vârsta de 63. Potrivit legii, persoanale care împlinesc anul acesta vârsta standard de pensionare și care îndeplinesc condiția stagiului de cotizare, însemnând minimum 15 ani, au dreptul să iasă la pensie la limita vârstei.

De asemenea, până în anul 2030, va fi atinsă și vârsta limită de pensionare, însă acest lucru se va întâmla treptat.

 


Episodul 11 al serialului turcesc „Tablou de familie” este difuzat la Kanal D joi, 11 iulie 2024. Serialul mai poate fi urmări și online, live pe kanald.ro.