Ce se întâmplă cu pensiile din Pilonul II, după primul tur al alegerilor prezidențiale

Autor: Diana Ghita

Ce se întâmplă cu banii românilor pentru bătrânețe

Sursa: Pexels.com

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au avut un impact semnificativ asupra economiei, iar opt milioane de români, contribuabili la Pilonul II de pensii, resimt consecințele.

Instabilitatea politică a generat pierderi importante pe piața financiară, afectând fondurile destinate economiilor pentru bătrânețe. Într-un interval de doar șapte zile de la anunțarea rezultatelor electorale, fondurile Pilonului II de pensii au înregistrat o scădere de două miliarde de lei.

Ce se întâmplă cu piața financiară, după primul tur al alegerilor prezidențiale

Respectiva scădere înseamnă o reducere de aproximativ 250 de lei pentru fiecare contribuabil din cei peste opt milioane care cotizează la acest sistem.

Valoarea totală acumulată în Pilonul II, estimată la 150 de miliarde de lei, a fost afectată de scăderile de pe piața bursieră și de deprecierea titlurilor de stat.

„Ce se întâmplă nici nu se poate compara în cazul în care România va decide să meargă în următorii cinci ani cu președinte și cu un Guvern cu vederi pro-ruse, care intenționează, are declarații de a naționaliza companiilor, asta pune sub semnul întrebării ce se va întâmpla cu activele noastre din fondurile de pensii private.

Deja se văd efectele și în costurile de credite, costurile cu care se împrumută România, ceea ce înseamnă o creștere a dobânzilor la titlurile de stat, automat va însemna iar, la fel, o scădere a prețurilor acestora și să nu uităm că fondurile de pensii au preponderent titluri de stat”,  explică specialistul în pensii George Moț, citat de stirileprotv.ro.

Citește și: Curs valutar BNR 5 decembrie 2024: Care este evoluția prețului gramului de aur azi

Rezultatele electorale au creat o stare de incertitudine pe piața financiară, determinând investitorii să își retragă capitalul din acțiuni și să reducă expunerile pe titlurile de stat românești. Întrucât fondurile de pensii investesc în astfel de instrumente financiare, pierderile se reflectă direct în valoarea economiilor participanților.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Ce spune Marcel Boloș despre pierderile de pe piața financiară

Această situație vine pe fondul unor măsuri financiare dificile adoptate de stat, care a apelat la rezerve pentru a acoperi deficitul bugetar. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat că s-au utilizat sume semnificative din resursele disponibile pentru a menține echilibrul fiscal.

„Prima reacție este a băncilor, care nu mai ofertează acum disponibilități bănești pentru ceea ce înseamnă deficitele temporare de Trezorerie pe care le avem.

Am scos o cantitate destul de însemnată de euro, 6 miliarde de euro am scos din buffer”,  a spus ministrul Finanțelor.

Criza politică a afectat și cursul valutar, iar pragul psihologic de 5 lei pentru un euro este aproape de a fi depășit. Pentru a menține stabilitatea, Banca Națională a României (BNR) a intervenit pe piață, vânzând 1,7 miliarde de euro din rezerva valutară. Chiar și așa, în unele case de schimb valutar, cursul de 5 lei pentru un euro a fost deja depășit, ceea ce indică o presiune tot mai mare asupra monedei naționale.

Citește și: Participanții la Pilonul II de pensii pot trimite documentele în format online, pentru a beneficia de banii acumulați

În acest context, fondurile europene devin esențiale pentru stabilitatea economică. Infuziile financiare din partea Uniunii Europene nu doar că susțin investițiile și dezvoltarea, dar contribuie și la temperarea volatilității cursului valutar.

„România depinde foarte mult de bani europeni, banii europeni asigură stabilitatea financiară a României. O blocare a fondurilor Uniunii Europene de către Comisie ne va pune probleme extrem de grave, cum a început criza din 2008, cu blocarea accesului la finanțarea României”,  a declarat Adrian Codirlașu, bancher, pentru sursa citată anterior.