Ce se întâmplă cu pensiile mai mici de 2.000 de lei. Deciziile la care s-a ajuns, după zile întregi de dezbateri

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 29 mar 2023, 21:08

Acestea ar putea să fie impozitate în funcție de unele praguri bine stabilite

Sursa: Shutterstock

Coaliția de guvernare s-a hotărât asupra anumitor aspecte din legea cu privire la reforma pensiilor de serviciu. Sporuri din baza de calcul urmează să fie eliminate.

După mai multe discuții, coaliția de guvernare a ajuns la un numitor comun în ceea ce privește pensiile de serviciu. Guvernul a inițiat un proiect de lege, fiind vorba de mai multe posibile praguri de impozitare.

Mai multe praguri de impozitare pentru pensiile speciale

Vești nu foarte bune pentru românii care primesc pensii speciale sau pensii de serviciu! Acestea ar putea să fie impozitate în funcție de unele praguri bine stabilite, dar unele dintre pensiile speciale vor rămâne intacte.

Conform coaliției de guvernare, pragurile de impozitare sunt cele de 10% și de 15%, acestea fiind stabilite în funcție de valoarea pensiei. Mai mult decât atât, în ceea ce privește Apărarea și Ordinea publică, vor fi eliminate cinci sporuri din baza de calcul, potrivit Legii pentru Reforma Pensiilor de Serviciu.

Ieri, 28 martie, comisiile de specialitate din Senat (comisia pentru muncă, comisia pentru apărare și comisia juridică) au dat raport favorabil cu amendamente atât admise, cât și respinse proiectului de lege care fusese inițiat de Guvern în ceea ce privește modificarea și completarea unor acte

normative legate de pensiile speciale, conform capital.ro.

Citește și: Pachetele cu alimente nu vor ajunge la toți beneficiarii înainte de Paște. Marcel Boloș a cerut grăbirea procesului de distribuție

Cele mai multe voturi exprimate au fost „pentru”, nouă voturi au fost „împotrivă” și a fost înregistrată și o abținere. Astăzi, 29 martie, proiectul a intrat în dezbaterea plenului Senatului, iar termenul de adoptare tacită este de 31 martie.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Ce se întâmplă cu pensiile sub 2.000 de lei

Pensiile care sunt mai mici de 2.000 de lei nu vor fi impozitate. Impozitarea de 10% se va aplica pensiilor cuprinse între 2.001 și 6.789 de lei, iar impozitarea de 15% se va aplica în cazul pensiilor mai mari de 6.790

de lei.

Mai mult decât atât, s-a decis ca nicio pensie să nu fie mai mare ca veniturile din activitate, iar partea de necontributivitate se va impozita cu 15%. Pensiile speciale vor fi indexate, anual, cu rata inflației.

Nu va mai fi permis cumulul pensiilor speciale, așadar, partea care va rămâne va fi cea contributivă și se va alege doar una, potrivit antena3.ro.

Citește și: Cât costă pachetele de 25 de kilograme de alimente primite de români pentru sărbătorile de Paște 2023 și ce conțin acestea

În continuare, se va abroga articolul care face referire la pensiile din CSM în ceea ce privește persoanele care puteau să beneficieze de ele după un mandat.

Toate discuțiile despre pensiile speciale au avut loc în ultimele zile, deoarece rezolvarea acestei probleme reprezintă condiția pe care România trebuie să o îndeplinească, pentru a primi suma de 3,2 miliarde de euro din PNRR.