Ce se întâmplă cu pensiile micșorate în urma recalculării. Când vor primi pensionarii diferențele restante

Author: Diana Ghita

Mulți seniori sunt revoltați, în urma recalculării pensiilor

Sursa: Pexels.com

Scandalul recalculării pensiilor continuă să agite spiritele în rândul pensionarilor. Mulți dintre aceștia se confruntă cu întârzieri sau reduceri nejustificate.

Deși procesul de recalculare a pensiilor a fost demarat de ceva vreme, există încă persoane în vârstă care nu au primit deciziile de recalculare, iar alții, deși le-au primit, sunt profund dezamăgiți de rezultatul acestora.

Când vor primi pensionarii diferențele restante

Un aspect controversat al acestei situații îl reprezintă pensiile mai mici decât cele menționate în deciziile de recalculare. Se întâmplă ca pensia să fie plătită înainte de emiterea deciziei finale, ceea ce duce la discrepanțe în sumele încasate. CNPP a promis că diferențele vor fi achitate în lunile următoare, dar mulți pensionari își exprimă nemulțumirea față de această situație.

În fiecare zi, Casele de Pensii din întreaga țară primesc valuri de reclamații. Mulți pensionari, în special cei care și-au văzut pensiile reduse, cer explicații și depun contestații.

Situația este cu atât mai frustrantă pentru cei care au constatat că pensiile primite pe luna septembrie sunt mai mici decât cele indicate în deciziile de recalculare.

Citește și: Ministrul Muncii, răspuns pentru pensionarii care au primit pensii mai mici la recalculare. Ce se întâmplă cu o pensionară care a primit pensia veche în loc de cea majorată

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pensionarii sunt derutați, după recalcularea pensiilor
[Sursa: Pexels.com]

Casa Națională de Pensii se străduiește să modifice deciziile de recalculare greșite

Potrivit datelor oficiale, până în prezent au fost înregistrate 63.000 de cereri de revizuire, iar în urma acestora, aproximativ 2.800 de decizii de recalculare au fost modificate. Potrivit Observator, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) afirmă că depune eforturi continue pentru a soluționa contestațiile depuse, dar numărul mare de solicitări și complexitatea situației îngreunează procesul.

„Nu vreau să pară că le ţin partea colegilor de la Casele de Pensii, dar au muncit mult. Mulţi dintre noi poate, din cauza volumului foarte mare, nu mai suntem la fel de calmi şi la fel de atenți. Dar trebuie să ne mobilizăm să fim calmi şi atenți, astfel încât să avem pensionari care şi când merg la Casa de Pensii să simtă că discută cu profesioniști şi sunt respectați”,  a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, citată de Antena 3 CNN.

Citește și: Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”

De asemenea, problema impozitului pe pensie continuă să fie un subiect de discuție. În prezent, pensiile care depășesc 2.000 de lei sunt supuse unui impozit de 10%, iar acest prag va fi majorat la 3.000 de lei abia din luna octombrie. Măsura a fost adoptată pentru a oferi un ajutor suplimentar pensionarilor, dar nu a reușit să atenueze nemulțumirile cauzate de procesul de recalculare.

Este important de reamintit că, în urma acestui proces, aproximativ 3,8 milioane de pensii au fost majorate, conform datelor oficiale. Cu toate acestea, există multe cazuri în care pensionarii nu se bucură de beneficiile așteptate și se confruntă cu provocări birocratice.