A fost adoptată Ordonanța de Urgență nr. 70 din 31 august 2023, iar conform acesteia, în sistemul de pensii din România vor exista unele modificări. Modificările vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Schimbări în sistemul de pensii din România
Adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 70 din 31 august 2023, ar urma să vină cu modificări în beneficiul pensionarilor și nu ar trebui să aducă motive de îngrijorare pentru aceștia.
Citește și: Curs valutar BNR 4 septembrie 2023: Ce se întâmplă cu euro și dolarul azi. Cotațiile valutare bancare
„Vești bune! A fost adoptată în ședință de guvern și publicată în Monitorul Oficial, OUG 70 din 31 aug 2023 privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice care a avut în componență patru puncte principale ”,
Citește și: S-a aprobat! Câți bani va primi de la Guvern această categorie de români
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Potrivit noilor modificări, avizele pentru condițiile de muncă deosebite și speciale, dar și termenele pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024, ar urma să fie prelungite.
Citește și: Este oficial! S-a stabilit termenul până la care se mai poate cumpăra vechime în muncă
O altă modificare o reprezintă și obligativitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime și sporuri eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhivă.
Pentru cei 1.000 de angajați ar urma și prelungirea contractelor până la data de 31.08.2024.Noua lege a pensiilor ar urma să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară
În actuala sesiune parlamentară va fi adoptată și noua lege a pensiilor, iar procesul de evaluare și digitizare a dosarelor de pensie este gata în proporție de 90%. Printre cele mai importante schimbări se numără și vechimea în muncă, care va putea fi cumpărată până la finalul anului 2024.
„ Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, potrivit avocat.net.