Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce soluții și explicații vine Executivul

Autor: Diana Ghita

Pensiile românilor sunt în pericol

Sursa: Pexels.com

Luna decembrie aduce dificultăți financiare pentru Guvern, care se confruntă cu un deficit semnificativ de fonduri pentru plata pensiilor.

În contextul lipsei de fonduri pentru pensiile mărite, Executivul a fost nevoit să ia măsuri urgente pentru a asigura banii necesari celor aproximativ 5 milioane de pensionari înainte de sărbători.

Cu ce soluție vine Guvernul, după ce a rămas fără bani de pensii

Conform declarațiilor publice făcute de Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, problema a apărut în urma rectificării bugetare din septembrie, când Ministerul Muncii a rămas cu un deficit de 2,4 miliarde de lei.

Această sumă fusese redirecționată pentru finanțarea schemelor de compensare a facturilor la energie, o măsură menită să sprijine populația în contextul creșterii costurilor. Cu toate acestea, această decizie a lăsat bugetul pentru pensii insuficient finanțat.

„Sunt plățile compensatorii la energie care au fost necesare în perioada aceasta de timp. Sunt încă facturi care nu au parcurs întreg procesul de avizare”,  a spus Marcel Boloș.

Pentru a remedia situația, Guvernul a apelat la fondul de rezervă al statului, alocând 1,6 miliarde de lei pentru a acoperi deficitul. Diferența necesară pentru plata pensiilor a fost completată din veniturile suplimentare obținute ca urmare a creșterii salariului minim pe economie, care a dus la încasări mai mari din taxe și impozite.

Citește și: Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025: Acești români urmează să primească 6.720 de lei după indexarea pensiilor

Pentru 2024, Guvernul estimează că bugetul necesar pentru pensii va crește la 156 de miliarde de lei, fără a include încă indexarea cu rata inflației. Oficialii din Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii au subliniat că, deși fondurile pentru pensii au fost prevăzute inițial în buget, cheltuielile neprevăzute au dus la apariția acestui deficit.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„Noi, Ministerul Muncii am avut banii in buget, la acel moment Ministerul Finanţelor a dispus o rectificare negativa de 2,45 miliarde”,  a spus Simona Bucura Oprescu, citată de Observator.

Care este bugetul pentru luna decembrie

Executivul și-a exprimat angajamentul de a evita astfel de situații în viitor, însă provocările economice și sociale din 2023 au evidențiat fragilitatea bugetului public.

Până la finalizarea exercițiului financiar pe acest an, prioritatea rămâne asigurarea plăților fără întârzieri, pentru a sprijini milioanele de pensionari care depind de aceste venituri.

Citește și: Cine sunt pensionarii care riscă să rămână fără pensii de sărbători. Daniel Baciu a făcut anunțul: „Vorbim despre un nou sistem”

„Execuția bugetară estimată ianuarie – octombrie 2024 la bugetul asigurărilor sociale de stat, titlul 57„Asistență socială”, este în sumă de 112.234.024

mii lei, dintr-un buget aprobat la acest titlu în sumă de 134.620.843 mii lei, buget rămas= 22.386.819 mii lei.

Din bugetul disponibil de 22.386.819 mii lei se va achita suma estimată de 13.000.000 mii lei pe luna noiembrie (limita), rămânând un disponibil pentru luna decembrie de 9.386.819 mii lei, față de necesarul de 10.986.819 mii lei.

Din analiza realizată, rezultă că disponibilul rămas de 9.386.819 mii lei este insuficient pentru plata integrală pe luna decembrie a pensiilor și ajutoarelor pentru deces, fiind necesară suplimentarea titlului 57 cu suma de 1.600.000 mii lei”, a transmis Ministerul Finanțelor.