Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile românilor în anul 2024: ”Pensionarii pierd un sfert”

Author: Diana Bostan

Vești proaste pentru seniori în 2024

Sursa: PixaBay

Pensii 2024. Majorarea pensiilor în raport cu rata inflației este considerată drept insuficientă de către analiști, având în vedere creșterea constantă a prețurilor.

Românii nu scapă de vești proaste nici în anul 2024. Deși au fost anunțate majorări ale pensiilor și salariilor, acestea nu vor fi suficiente urmând să aibă loc și o creștere semnificativă a prețurilor.

Guvernanții vin cu un anunț îngrijorător pentru anul 2024

Deși guvernanții au anunțat faptul că alocațiile copiilor vor fi majorate în anul 2024, având în vedere cuantumul actual al alocațiilor, specialiștii estimează că o majorare conformă cu rata inflației ar aduce un plus de aproximativ 1 leu pe zi bugetului unei familii, o sumă insuficientă

în contextul creșterii continue a prețurilor, prognozată și pentru anul următor.

Citește și: Creșterea pensiilor: Cine va beneficia de o majorare de doar 8 lei pe zi începând din ianuarie 2024

Perspectivele analiștilor indică o continuare a tendinței de creștere a prețurilor și în anul viitor, accentuând presiunea asupra nivelului de trai al populației. Chiar și cu majorarea planificată de 13,8% pentru anul 2024, cei ce au o pensie de 1.785

de lei, rezultatul este unul nesemnificativ. Acești pensionari vor primi lunar un plus de 246 de lei, adică o majorare de doar 8 lei pe zi.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Ca și putere de cumpărare, pensionarii pierd. Din ianuarie, le crește pensia, dar cu 13,7% și nu cu 16,7% cât a fost inflația în 2022.

Pensionarii au pierdut la un sfert din puterea lor de cumpărare”, a susținut analistul economic, Cristian Păun, în cadrul unei emisiuni.

Când se face plata pensiilor în luna decembrie

Casa Națională de Pensii a anunțat că începând cu data de 4 decembrie, poștașii vor distribui pensiile milioanelor de pensionari din România. Este important de menționat faptul că sumele aferente pensiilor vor intra pe cardurile beneficiarilor după data de 12 decembrie. 

„Referitor la plata pensiilor în luna decembrie 2023. Având în vedere sărbătorile legale din 30 noiembrie, respectiv 1 Decembrie, precum și zilele libere de 2 și 3 decembrie 2023, conducerea Casei Naționale de Pensii Publice precizează că a întreprins deja demersurile necesare pentru a asigura plata pensiilor și a celorlalte drepturi care se achită prin casele teritoriale de pensii, aferente lunii decembrie. Cu sprijinul factorilor poștali, plata drepturilor va începe cu data de 4 decembrie astfel ca, până de sărbători, toate drepturile să fie achitate.

Reamintim că, pentru beneficiarii care au ales plata prin conturi bancare, ziua de plată este 12 decembrie”, a anunțat Casa Națională de Pensii.

Citește și: Când se face plata pensiilor în decembrie 2023: Data la care vor intra banii pe cardurile pensionarilor

Pentru acești seniori, această perioadă reprezintă nu doar un simplu moment financiar, ci și o oportunitate de a pregăti mese festive și de a oferi cadouri nepoților.

Conform informațiilor oferite de alba24.ro, în decembrie 2023, peste 2,5 milioane de cetățeni români aflați în categorii vulnerabile vor primi sprijin financiar suplimentar din partea statului. Aceste ajutoare, în valoare de 250 de lei, sunt acordate o dată la două luni prin intermediul programului "Sprijin pentru România". Suma va fi transferată pe cardurile destinate achiziției de alimente și va ajunge la pensionarii sistemului public de pensii, persoanele încadrate în grad de handicap, familiile cu copii și alți beneficiari eligibili. Această inițiativă guvernamentală reprezintă un sprijin financiar binevenit în această perioadă festivă.