În urma acestei sesizări, Curtea Constituţională a admis miercuri acțiunea ÎCCJ în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu.
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale ale magistraților
„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.
Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte a unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigenţelor de calitate a legii ”, a afirmat Marian Enache, Preşedintele CCR, potrivit Digi24.
Citește și: Pensii 2023: Se schimbă formula de calcul a pensiilor. Principalele afectate vor fi femeile
Astfel, în urma deciziei, legea se va întoarce în Parlament, urmând a fi pusă în acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţia României.
„ Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție.
Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă, nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge practic la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu.
Decizia este definitivă și general obligatorie”, este o parte din comunicatul Curții.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Judecătorii au amânat decizia privind pensiile speciale
În urmă cu o săptămână, judecătorii CCR au amânat decizia privind legea pensiilor speciale, pentru data de 2 august şi pe legea cumulului pensie-salariu, pentru data de 21 septembrie, deoarece se doreau lămuriri suplimentare.
De asemenea, ÎCCJ a sesizat, la data de 29 iunie 2023, Curtea Constituţională în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, dar şi referitor la actul normativ ce vizează creşterea vârstei de pensionare.
Citește și: Anunț important pentru pensionari! Vor primi pensia mai devreme în luna august 2023
Ce presupune această lege? Procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028, indiferent de vârstă, în condițiile în care au 25 de ani vechime.
Astfel, aceștia vor beneficia de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate.
Tot de aceste condiții vor beneficia și pensionarii militari, în următorii cinci ani.