Potrivit noilor prevederi ale legii pensiilor, veștile nu se anunță a fi prea bune.
Cum pot beneficia pensionarii de al 13-lea salariu. Pașii care trebuie urmați
Deși recalcularea nu include orele suplimentare sau sporurile care nu au fost înregistrate de Casa de Pensii, pensionarii ar putea totuși să beneficieze de al 13-lea salariu, dar cum?
Ei bine, pensionarii trebuie să demonstreze că au lucrat ore suplimentare, în weekenduri, în timpul nopții sau peste program.
Citește și: Cine sunt românii ale căror pensii vor fi majorate cu 700 de lei? Marius Budăi a făcut anunțul
De asemenea, pensionarii trebuie să prezinte dovada că au primit sporuri sau al 13-lea salariu. În caz contrat, acestea nu vor fi luate în considerare în evaluarea contribuției lor la sistemul de pensii.
Pentru a obține aceste dovezi, pensionarii trebuie să se adreseze fie Arhivelor Statului, fie primăriilor unde își avea sediul firma la care au lucrat.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Pensionarii au la dispoziție 6 luni de la intrarea în vigoare a legii pensiilor (1 septembrie- 1 martie) pentru a aduna aceste dovezi și a le depune la Casa de Pensii.
În absența acestor documente, perioadele extinse de muncă nu vor fi luate în considerare în calculul final al pensiei.
Marius Budăi, reacție tăioasă la adresa pensionarilor
Fostul ministru Marius Budăi a vorbit despre situația în care se află acești pensionari, în urma unei apariții TV. Acesta a transmis un mesaj tăios și subliniază faptul că persoanele în cauză ar fi trebui să păstreze documentele aferente pentru a putea primi al 13-lea salariu.
„Acolo unde angajatorii nu mai există și nici arhiva sau lichidatorul care să fi gestionat și să fi furnizat aceste adeverințe, noi nu putem ști. Angajații Casei de Pensii, și mă exprim în cunoștință de cauză, calculează drepturile pe baza documentelor disponibile. Angajații nu sunt calificați să elibereze aceste documente. Trebuie să acordăm o atenție deosebită pentru a evita punerea oamenilor în situații dificile și să abordăm fiecare caz în mod individual.
Chiar dacă este o situație dificilă, responsabilitatea pentru păstrarea documentelor este a fiecăruia în parte de-a lungul vieții. Știu din experiența mea că adesea oamenii au furnizat aceste documente, fie pentru a obține venituri, fie pentru a le folosi în instanță”, a explicat Marius Budăi.