Ce se întâmplă cu românii care nu pot plăti facturile la energie electrică. Alternative pentru cei care riscă debranșarea de la curent

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 05 oct 2022, 07:00

Ce se întâmplă cu persoanele care nu își permit plata facturilor la energie

Sursa: PixaBay

România suferă în 2022 mai multe scumpiri în diferite domenii de interes printre care se numără energia electrică și gazele naturale. Din cauza acestor majorări bruște a prețurilor utilităților, multe persoane din țară nu își permit plata facturilor și riscă astfel debranșarea de la curentul electric.

Foarte multe persoane din România se lovesc de o problemă gravă privind plata pentru utilitățile locuinței, printre care se numără gazele naturale și energia electrică. În cazul neachitării la timp a acestora, personale în cauză riscă debranșarea casei de la furnizor.

Totuși, conform celei mai recente Ordonanțe de Urgență privind energia electrică, persoanele care se confruntă cu problema achitării utilităților trebuie să fie înștiințate de către furnizor asupra întreruperii serviciilor, data la care se va face acest lucru și să primească informații privind posibile alternative de rezolvare a problemei în cauză.

Ce se întâmplă cu persoanele care riscă debranșarea de la curentul electric

Ordonanța de Urgență nr. 143/2021, aprobată în ultima zi a anului 2021, la data de 31 decembrie, prevede oferirea informațiilor și posibilelor alternative clienților casnici care riscă debranșarea, din partea furnizorilor cu care au încheiat un contract. Mai mult decât atât, persoanele vizate au posibilitate de a primi mai mult timp la dispoziție pentru soluționarea problemei cu care se confruntă.

Aceste beneficii trebuie să fie acordate în mod gratuit tuturor persoanelor care se află în impas, indiferent de venitul acestora. Alternativele oferite pot face referire la   surse de sprijin pentru evitarea întreruperii, sisteme de plată anticipată, audituri energetice, servicii de consultanță în domeniul energiei, planuri alternative de plată, consiliere pentru gestionarea datoriilor sau moratorii privind întreruperea, conform avocatnet.ro.

Citeste si: Cum reduci factura la curentul electric. Un obiect din casă trebuie scos din priză pe timpul nopții

„Clienții casnici au dreptul  să primească informații adecvate cu privire la alternativele  de întrerupere a livrărilor de energie electrică cu suficient timp înainte de data prevăzută a întreruperii”, se notează în noua ordonanță.

Ce înseamnă compensarea consumului de energie

Compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale reprezintă un mecanism prin intermediul căruia c onsumatorii casnici sunt protejați de scumpirea bruscă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Majorarea acestor prețuri se datorează în mare parte creșterea tarifelor cu care furnizorii accesează aceste două necesități ca marfă de pe piețele angro de tranzacționare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, statul român acordă lunar consumatorilor o compensație ce reprezintă o cotă parte din valoarea consumului de energie electrică și gaze naturale constând în cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice și cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de

furnizare al clientului beneficiar, conform electricafurnizare.ro.

Citeste si: Plafonarea prețurilor la gaze. Cine beneficiază de schema de compensare și pentru ce perioadă se aplică

După aplicarea compensațiilor prețul final pe care consumatorul trebuie să îl achite nu poate fi mai mic decât prețul de referință: 0.68 lei/kWh pentru energia electrică (cu TVA) și 125 lei/MWh pentru gazele naturale (fără TVA).

Cine poate beneficia de compensarea consumului de energie

Pentru a putea beneficia de compensarea pentru energia electrică, conform electricafurnizare.ro, consumul realizat nu trebuie să depășească consumul lunar maxim prevăzut și nici consumul maxim stabilit pentru întreaga perioadă de aplicare a compensării. Pe lângă aceasta, consumul de energie electrică din perioada de facturare nu trebuie să fie mai mic de 1 kWh pe zi.

Pentru a beneficia de compensarea pentru gazele naturale consumul realizat nu trebuie să fie mai mic de 7 kWh pe zi și nici nu trebuie să depășească consumul lunar maxim prevăzut sau consumul maxim stabilit pentru întreaga perioadă de aplicare a compensării.

Limita maximă a consumului pentru care se aplică compensarea în intervalul noiembrie 2021- martie 2022 este 1500 kWh energie electrică alocat în tranșe lunare și echivalentul în kWh a 1000 metrii cubi de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh pe metru pătrat, de asemenea alocat în tranșe lunare.

 

Sursă: profit.ro