Ce se întâmplă cu Putin după moartea lui Alexei Navalnîi: „Vreau să fac ceea ce el credea că este drept” Ce planuri avea liderului opoziției din Rusia, înainte de a muri

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 mar 2024, 13:02

Ce se întâmplă cu Putin după moartea lui Alexei Navalnîi: „Vreau să fac ceea ce el credea că este drept” Ce planuri avea liderului opoziției din Rusia, înainte de a muri

Sursa: Profimedia

Chiar și după moartea sa, Alexei Navalnîi reprezintă o mare problemă pentru Vladimir Putin, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale din Rusia.

În ultimele săptămâni ale vieții sale, liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a fost ținut într-o colonie penitenciară din nordul Siberiei, un loc caracterizat de frig extrem și condiții dure, echivalente cu tortura.

Deși a fost supus unor tratamente inumane de-a lungul anilor, inclusiv otrăvire, Navalnîi a ales să se întoarcă în Rusia în ianuarie 2021, conștient de riscurile iminente de a fi reținut de autorități.

Ce planuri avea liderului opoziției din Rusia, înainte de a muri

Chiar și în închisoare, Navalnîi a continuat să lupte împotriva regimului lui Putin, inspirându-și susținătorii și promovând mobilizarea opoziției în timpul alegerilor prezidențiale iminente. Mesajul său de opoziție a rămas puternic, transformându-l într-un simbol al curajului și al rezistenței împotriva guvernării autoritare.

Cu doar 15 zile înainte de a muri, liderul opoziției din Rusia avea un plan bine pus la punct: protestele aveau să aibă loc în toată țara.

Acestea erau legale și nu presupuneau riscuri majore. 

Citește și: Cimitirul în care este îngropat Alexei Navalnîi a fost închis de poliție. Rușii nemulțumiți scandează în fața porții: „Lăsați-ne să intrăm”

„Îmi place ideea ca alegătorii anti-Putin să meargă împreună la 12 după-masa.  Ei bine, ce ar putea ei să facă? O să închidă centrele de votare la 12 amiază? O să organizeze o acțiune în sprijinul lui Putin la 10 dimineața? O să-i înregistreze pe toți cei care au venit la prânz și o

să-i pună pe lista persoanelor nedemne de încredere?”, spunea Navalnîi.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Se cunoștea de mult timp faptul că alegerile nu vor fi nici libere, nici corecte: Putin este singurul candidat adevărat, iar toți criticii importanți sunt morți, la închisoare, în exil sau nu au voie să

candideze în alegeri.

Iulia Navalnîi vrea să continue planul soțului său

„Alexei le-a cerut oamenilor să participe la acest protest și, de aceea, pentru mine este atât de important. Vreau să fac ceea ce el credea că este drept”, a transmis Iulia Navalnîi, văduva fostului lider al opoziției din Rusia și moștenitoarea sa politică.

Citește și: Imaginile durerii de la mormântul lui Alexei Navalnîi! Mama lui a venit la cimitir după doar o zi de la înmormântare

Cu toate eforturile și sacrificiile sale, Navalnîi nu a reușit să schimbe regimul lui Putin sau să aducă democrația în Rusia. Cu toate acestea, moartea sa tragică în închisoare a reînviat speranța pentru o Rusie liberă și democratică. 

Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare din Siberia după ce, susțin rușii, „s-ar fi simțit rău după o pimbare”.