Ce se întâmplă cu românii care au decis să lucreze și după vârsta pensionării. Anunțul a fost făcut de Curtea Constituțională

Author: Diana Bostan
Actualizat: 06 oct 2023, 09:01

Românii se pot bucura în continuare de cumulul pensie-salariu

Sursa: Arhivă

Vești bune pentru pensionarii din România! Curtea Constituțională a decis că legea care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituțională.

Bugetarii se vor putea bucura în continuare de cumulul pensiei-salariu, după ce CCR a decis faptul că legea care interzice acest lucru ar fi neconstituțională. Legea a fost adoptată în Parlament pe data de 28 iunie.

Românii vor beneficia în continuare de salariu și de pensie

Angajații de la stat se vor bucura în continuare atât de salariu, cât și de pensiile speciale. Dacă legea ar fi fost declarată constituțională, ar fi putut afecta atât contractele viitoare, cât și pe cele în curs.

Citește și: Guvernul a mărit salariul minim la 2.079 lei „în mână”. Angajații vor primi mai puțini bani, însă de la 1 ianuarie 2024

Legea care interzice cumulul pensie-salariu a fost declarată neconstituțională în unanimitate de voturi. Curtea Constituțională a României a susținut faptul că interzicerea cumulului pensie-salariu contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie.

Citește și: Cumpărăturile cu bani cash vor deveni o raritate „Plafonul va fi redus gradual” Ce români vor fi obligați să acorde statului 25% din profit

„Parlamentul, în virtutea principiului libertăţii de legiferare, poate să reglementeze potrivit prevederilor deciziei Curţii, ce a stabilit sau va stabili Curtea, prin decizia care va fi comunicată şi publicată în Monitorul Oficial”, susține Marian Enache, șeful CCR.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Românii aleg să muncească și după vârsta pensionării 

Salariile din România i-au făcut pe tot mai mulți români să lucreze și după vârsta pensionării. Cu toate acestea, cumulul pensie-salariu este permis doar în anumite circumstanțe.

Citește și: Jocurile de noroc distrug vieți în România! Destramă familii, spală mintea tinerilor și aruncă oamenii mari în pragul disperării! Acum, Statul vrea să ne vindece de acest viciu periculos

Românii pensionați anticipat sau anticipat parțial pot beneficia de cumulul pensie-salariu, doar dacă veniturile provin din activitățile independente. Cei ce se pensionează anticipat și beneficiază de salarii sau venituri din funcții elective pot rămâne fără pensie.

Curtea Constituțională a României a invocat mai multe motive pentru care legea care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituțională.

Citește și: Bugetarii care vor primi mai mulți bani în luna octombrie. Cine face parte din categoria vizată

" Încălcarea art.1 alin.(5) privind principiul legalităţii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituţia României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale", precizează instanţa.

Citește și: Pensii mai mari cu 30% pentru bărbați și doar cu 11% pentru femei! Ce scrie în noua lege a pensiilor

Un al motiv face referire la încălcarea prevederilor art.75 alin.(1)

cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) şi n) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.