Bugetarii se vor putea bucura în continuare de cumulul pensiei-salariu, după ce CCR a decis faptul că legea care interzice acest lucru ar fi neconstituțională. Legea a fost adoptată în Parlament pe data de 28 iunie.
Românii vor beneficia în continuare de salariu și de pensie
Angajații de la stat se vor bucura în continuare atât de salariu, cât și de pensiile speciale. Dacă legea ar fi fost declarată constituțională, ar fi putut afecta atât contractele viitoare, cât și pe cele în curs.
Legea care interzice cumulul pensie-salariu a fost declarată neconstituțională în unanimitate de voturi.
„Parlamentul, în virtutea principiului libertăţii de legiferare, poate să reglementeze potrivit prevederilor deciziei Curţii, ce a stabilit sau va stabili Curtea, prin decizia care va fi comunicată şi publicată în Monitorul Oficial”,
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Românii aleg să muncească și după vârsta pensionării
Salariile din România i-au făcut pe tot mai mulți români să lucreze și după vârsta pensionării.
Românii pensionați anticipat sau anticipat parțial pot beneficia de cumulul pensie-salariu, doar dacă veniturile provin din activitățile independente. Cei ce se pensionează anticipat și beneficiază de salarii sau venituri din funcții elective pot rămâne fără pensie.
Curtea Constituțională a României a invocat mai multe motive pentru care legea care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituțională.
Citește și: Bugetarii care vor primi mai mulți bani în luna octombrie. Cine face parte din categoria vizată
" Încălcarea art.1 alin.(5) privind principiul legalităţii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constituţia României referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale", precizează instanţa.
Citește și: Pensii mai mari cu 30% pentru bărbați și doar cu 11% pentru femei! Ce scrie în noua lege a pensiilor
Un al motiv face referire la încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) şi n) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului.