Ce se întâmplă cu românii care refuză noile buletine cu cip?

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 23 iul 2022, 14:15
noile carti de indentitate vor intra in circulatie din august

Cei care refuză noile cărți de identitate electronice, cu cip, vor putea, totuși, să fie găsiți în baza de date guvernamentală.

Noile cărți de identitate  vor începe să fie eliberate din luna august. În câțiva ani toți cetățenii vor avea un astfel de buletin cu cip. Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat că până și cei care îl refuză să fie identificați pe baza cipului vor fi incluși într-o baxă de date pentru evidența populației.

Noile cărți de identitate electronice vor fi eliberate din august

Noile buletine cu CIP vor fi emise din august și vor fi asemenea unui card bancar cu cip. Astfel, vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital, potrivit ministrilui Ciprian Teleman, la Digi24.

"Toată lumea folosește sintagma de cloud guvernamental, este un sistem mare care seamănă cu un cloud. Înseamnă un nucleu de date, de bună calitate pe care le pot folosi alte instituții care sunt satelit în jurul acestui nucleu de date.

Aceste instituții care folosesc date se leagă și pot folosi date din acel nucleu central, iar următorul cerc periferic e al unor platforme de date, aici o să aven Justiție, Muncă, Sănătate, MAI, Externe, de aici mai departe un post de poliție sau o administrație financiară pot interoga date și din nucleul central"
, a spus ministrul.

Mnistrul Ciprian Teleman a declarat că ori cu această carte de identitate nouă, ori cu vechea, datele noastre vor fi stocate într-un cloud guvernamental.

Prin urmare, și Românii care ar refuza cărțile de identitate cu CIP, ar putea să fie găsiți de poliție sau de Fisc, prin identificarea rapidă în acest spațiu și accesul la datele fiecărei persoane.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Noi ne dăm acordul pentru fiecare set de date pe care îl împărtășim cu statul român. Dacă zici nu, înseamnă să renunți la serviciile medicale, să renunți la dreptul de a fi un cetățean cu identitatea în România. Românii nu pot refuză să fie în această bază de date. Este evidența populației", a afirmat Ciprian Teleman.

Citeste si: Cand trebuie sa isi faca romanii noile carti de identitate si cat costa buletinul care tine loc si de card de sanatate

Noile buletine de identitate vor putea avea și semnătură electronică. Ministrul Teleman a mai menționat că schimabrea spre noile cărți de identitate și spre un sistem complet digitalizat va dura mai mulți ani. În iunie 2021, se vor face testele pentru prima etapă, iar din 2 august, noile cărți de identitate trebuie să fie puse în circulație conform regulamentul Uniunii Europene.

Citeste si: Cum îi afectează pe români liberalizarea pieței energiei electrice?