Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie în România? Ministrul Muncii, informații de ultimă oră: „În condiţii de criză economică...”

Autor: Amalia Georgescu
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, precizări despre salariul minim pe economie în România
Sursa: Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre salariul minim pe economie în România. Care este valoarea acestuia și de ce nu pot exista majorări în perioada următoare?

Majoritatea salariaților din domeniul privat primesc salariul minim pe economie, astfel că numărul acestora este de șapte ori mai mare decât numărul bugetarilor care au salariul minim pe economie. Ce crede ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre această situație?

Care este valoarea salariului minim pe economie în România? Ministrul Muncii a explicat de ce nu vor exista creșteri salariale în perioada următoare

Salariul minim pe economie este de 2.300 de lei brut în România, iar informațiile oficiale prezentate de minstrul Muncii, Raluca Turcan, arată că 1,4 milioane de angajați din mediul privat primesc lunar această sumă de bani. Întrebată ce crede despre valoarea salariului minim pe economie în România, ministrul Muncii a recunoscut că valoarea este una mică, însă a explicat de ce nu pot fi crescute salariile în această perioadă.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a precizat că după mai multe discuții cu angajatorii din mediul privat s-a luat decizia ca valoarea salariului minim pe economie să fie de 2.300 de lei brut, sumă pe care majoritatea angajatorilor o pot asigura angajaților, având în vedere criza economică apărută ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„În momentul de faţă avem 1,6 milioane de angajaţi cu salariul minim pe economie, dintre care 1,4 milioane sunt în mediul privat şi restul sunt în sistemul de stat. În mediul privat, dacă salariul minim nu este raportat la productivitatea muncii, la rata inflaţiei, eventual la alţi indicatori de sustenabilitate economică, rişti ca dacă faci această majorare superficial, economia să se contracte şi să dispară locuri de muncă, să se închidă afaceri.

Salariul minim este mic, ca să fiu foarte sinceră cu dumneavoastră, însă nivelul pe care l-am stabilit pentru anul acesta, de 2.300 de lei brut, este un nivel pe care angajatorii, mediul privat, s-au angajat să-l poată duce în condiţii de criză economică, de contracţie după o criză sanitară.”, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, potrivit stirileprotv.ro .

Citeste si: Anunț pentru milioane de români! Crește salariul mediu net în 2021

Ministrul Muncii a dat asigurări că această situație se va ameliora în viitor și că vor exista periodic discuții cu privire la majorarea salariului minim pe economie, dar și că acest lucru se va face în momentul în care economia își va reveni și va putea susține o astfel de majorare. 

Citeste si: Calculator salariu BRUT și NET. Iată cum se calculează aceste venituri în 2021