Ce se întâmplă cu școlile și universitățile după ridicare stării de alertă: „Se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 08 dec 2022, 04:10

Ce se întâmplă cu școlile și universitățile după ridicare stării de alertă: „Se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”

Sursa: Facebook Sorin Cîmpeanu

Pentru că starea de alertă urmează să se ridice, elevii și studenții revin și ei, de asemenea, la normal. Începând de mâine, 9 martie 2022, în educație se face „revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și „întoarcerea strică la prevederile Legii educației nr. 1/2011”.

De mâine, 9 martie 2022„se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”  privitoare la educație, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Elevii și studenții revin la școli și universități fizic. Starea de alertă se ridică mâine, 9 martie 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii și studenții nu mai sunt obligați să poarte măștile de protecție în școli și universități, doar dacă este recomandată, iar cursurile și examenele nu se mai pot organiza online.

„Ordinul comun este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020. Ieșirea din starea de alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Citeste si: România iese din starea de alertă. Ce vom putea face începând cu 9 martie 2022

Dacă vorbim despre posibilitatea cursurilor făcute în format online, Sorin Cîmpeanu a declarat că, în cazul universităților, legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi)/ cu frecvență redusă/ la distanță. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aceste forme sunt acreditate de ARACIS, după ce se face o evaluare. „Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru”, a transmis ministrul Educației.

„Pentru viitor, va trebui să gândim modalitatea în care se realizează acreditarea, pentru a se putea organiza cursuri online. Dar asta va presupune cu siguranță evaluări ale resursei umane, ale infrastructurii fizice și IT, proceduri”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Ce restricții se vor ridica odată cu eliminarea stării de alertă. Lista relaxărilor

Conducerea SNSPA a hotărât, pe baza autonomiei universitare, ca toate cursurile și examenele să fie făcute în regim online până pe 4 aprilie.

„SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic”, a spus SNSPA.

Săptămâna viitoare, conducerea SNSPA va vorbi cu studenții și profesorii despre reluarea cursurilor și seminariilor, în format fizic, în incinta universităților.