Klaus Iohannis nu este de acord cu modificarea Legii nr. 268/ 2001 în ceea ce privește privatizarea societăților care administrează terenurile proprietate publică și privată a statului cu înființarea Agenției Domeniilor Statului și cu destinație agricolă.
Mai mult decât atât, Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de modul în care modificările sunt aplicate și vrea o schimbare importantă în acest sens.
Ieri, 7 iulie, Klaus Iohannis a sesizat CCR în ceea ce privește modificarea legii legate de măsurile reglementare a vânzării terenurilor extravilane.
Cum a argumentat Klaus Iohannis decizia?
„Prin legea supusă controlului de constituţionalitate, se modifică şi se completează Legea nr. 17/2014 în sensul: excluderii din sfera de aplicare a acestei legi, a terenurilor agricole situate în extravilan, pe care sunt amplasate culturi de pomi şi viţă-de-vie, aflate în proprietatea persoanelor fizice, care pot înstrăina o suprafaţă de cel mult 3 ha într-o perioadă de 3 ani; instituirii posibilităţii de achiziţionare de terenuri agricole situate în extravilan, pentru obiective de investiţii de interes public local de către unităţile administrativ-teritoriale,
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
preempţiune, de către persoanele fizice, persoanele juridice şi alţi potenţiali cumpărători; înlăturării obligaţiei de plată a impozitului de 80% pe suma ce reprezintă diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpărare, în baza grilei notarilor din respectiva perioadă în cazul vânzărilor ce au ca obiect terenurile agricole situate în extravilan pe care sunt amplasate culturi de pomi şi viţă-de-vie, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare”, a transmis președintele României, conform romaniatv.net.
Klaus Iohannis susține că anumite excluderi reprezintă modificări importante
„Excluderea din sfera de aplicare a Legii nr. 17/2014 a terenurilor agricole situate în extravilan, pe care sunt amplasate culturi de pomi şi viţă-de-vie, aflate în proprietatea persoanelor fizice, care pot înstrăina o suprafaţă de cel mult 3 ha într-o perioadă de 3 ani – prin art. I pct.1 din legea criticată – reprezintă o modificare a condiţiilor în care cetăţenii străini şi apatrizii vor putea dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor agricole situate în extravilan, pe care sunt amplasate culturi de pomi şi viţă-de-vie. Din această perspectivă constituţională,
modificarea condiţiilor respective impunea adoptarea legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014 ca lege organică în conformitate cu dispoziţiile art. 44 alin. (2) teza a II-a din Legea fundamentală”, a mai spus șeful de stat.