Ce se întâmplă cu tichetele de vacanță în anul 2024. Tot ce trebuie să știi despre noua lege

Author: Diana Bostan

Tichete de vacanță 2024

Sursa: pixabay

Ce modificări aduc noile prevederi legislative pentru voucherele de vacanță în anul 2024? Această categorie de angajați va fi afectată.

Vouchere de vacanță 2024. Propunerile de modificare privind acordarea tichetelor de vacanță în sectorul bugetar vor influența în principal angajații cu salarii sub 14.000 de lei brut, începând cu noul an. 

Ce se întâmplă cu tichetele de vacanță în anul 2024

Printre beneficiile de care au parte angajații la stat se numără și mult așteptatele vouchere de vacanță. Din nefericire pentru unii angajați, nu toată lumea va primi tichete de vacanță în anul 2024.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) estimează că eliminarea acestor vouchere ar duce la o scădere cuprinsă între 35% și 50% a încasărilor în turismul românesc.

Citește și: Când începe distribuirea tichetelor educaționale. Vezi școlile unde cardurile au ajuns deja

Acordarea tichetelor de vacanță va fi menținută până în anul 2026, însă potrivit Legii 296/2023, acestea vor fi acordate acelor bugetari care au salarii nete de până la 8.000

de lei. Prin urmare, angajații cu salarii de peste 8.000 vor rămâne fără vouchere de vacanță.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

 „Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care

obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”,  potrivit Strategiei fiscal-bugetare, preluate de  romaniatv.net.

Angajații de la privat ar putea beneficia și ei de vouchere de vacanță

În luna iunie a anului 2023, Senatul României a aprobat propunerea prin care se preconizează extinderea sistemului de acordare a voucherelor de vacanță și către angajații din sectorul privat. Proiectil trebuie însă să treacă și de Camera Deputaților, iar apoi să fie trimis la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Se estimează că aproximativ 4,2 milioane de angajați din mediul privat vor beneficia de vouchere de vacanță, iar susținătorii acestei măsuri argumentează că acordarea acestor vouchere ar putea avea un impact pozitiv asupra reducerii fiscalității muncii.

Citește și: Vouchere sociale 2024. Ce categorie de români va beneficia de noi ajutoare și scutiri de impozite în noul an

Cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600

lei/an/persoană”,  se arată în proiectul de lege.

Nu doar acordarea tichetelor de vacanță va suferi modificări în noul an, ci și acordarea tichetelor de masă și a sporului de condiții periculoase sau vătămătoare. Tichetele de masă ar urma să fie impozitate cu 10%, iar sporul de condiții periculoase sau vătămătoare va fi limitat la maximum 1.500 de lei.